2-4-2012

 

Ταράζει τα νερά ο Γ. Σούρλας:

«Στο σκαμνί όλοι οι υπουργοί ... που ήταν υπεύθυνοι για την οικονομία της χώρας από το 1974 μέχρι και σήμερα»

 

sourlas1

Η προσπάθεια οκτώ και πλέον ετών για την αποκάλυψη της νοθείας στα καύσιμα των ενόπλων δυνάμεων και το λαθρεμπόριο καυσίμων που συνιστούν εθνικό και οικονομικό έγκλημα απέδωσε.

Τα παραπάνω σημειώνει σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας με αφορμή την πρόσφατη έρευνα που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας για τις καταγγελίες που είχε κάνει ο πρώην υπουργός πέρυσι στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Οι διώξεις, όπως λέει ο κ. Σούρλας, που ασκήθηκαν και που θα επακολουθήσουν θα επιβεβαιώσουν αυτό που έχω καταγγείλει, ότι κάθε χρόνο οι απώλειες στην εθνική οικονομία ανέρχονται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές μισθών και συντάξεων και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων των πολιτών.

Πρέπει όμως να αποκαλυφθούν, όπως σημειώνει και τα ονόματα των διαπλεκόμενων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, να τιμωρηθούν και να επιστραφούν τα ποσά που καταχράστηκαν».Ο πρώην υπουργός θεωρεί επίσης ότι για να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα για τη σημερινή οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα «θα πρέπει, όπως λέει, οι υπεύθυνοι πολιτικοί μετά την μεταπολίτευση, όχι μόνο να απολογηθούν ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά βάσει πράξεων και παραλείψεών τους που μας έφεραν στη χρεοκοπία να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ο Γ. Σούρλας υπογραμμίζει ότι στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα ότι δεν είχε το δικαίωμα να απέχει από τον αγώνα, πολύ περισσότερο, όπως τονίζει, όταν υπάρχει η προτροπή όλων εκείνων που τον τίμησαν επί χρόνια με τη ψήφο τους, καθώς και η επιθυμία του αρχηγού της, Νέας Δημοκρατίας τον τίμησε με την ιδιότητα του συμβούλου σε θέματα διαφάνειας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

- Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Συνεννόηση δύο ή περισσότερων κομμάτων σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα εθνικών επιλογών ή κυβέρνηση αυτοδυναμίας από ένα κόμμα;

Αυτοδύναμη κυβέρνηση και συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα. Οι εμπειρίες του παρελθόντος, ακόμα και του πρόσφατου, έχουν αποδείξει ότι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αποδίδουν, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση.

- Πόσο ισχυρή μπορεί να είναι την επομένη των εκλογών μία κυβέρνηση με ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία απέναντι σε ένα Κοινοβούλιο με έξι έως εννιά κόμματα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Είναι προφανές ότι δεν θα μπορεί να είναι ισχυρή και γι΄ αυτό χρειάζεται αυτοδυναμία με ισχυρή πλειοψηφία.

- Πόσο ανεξάρτητη θα είναι η νέα κυβέρνηση των Αθηνών, όταν η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή;

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές, που θα στηρίζεται στην ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών, έχει περιθώρια με την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, την αναγέννηση, του πολιτικού συστήματος, με την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής να επαναδιαπραγματευθεί με τους πιστωτές να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους διαβίωσης των πολιτών και καλύτερες προοπτικές για τη χώρα.

Τελικά, κύριε Σούρλα, πόσο ορθή είναι η παγκάλεια ρήση ότι όλοι μαζί τα φάγαμε;

Αυτή η άποψη που μάλιστα διατυπώθηκε από Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης είναι ανυπόστατη και προσβλητική. Δυστυχώς άλλοι τα φάγανε και άλλοι πληρώνουν και αυτοί που τα έφαγαν παραμένουν ατιμώρητοι με την ανοχή του κ Πάγκαλου και της κυβέρνησής του και μάλιστα όταν γνωρίζουν συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί.

- Την ώρα που η ανεργία τσακίζει κόκκαλα, η μεσαία τάξη της χώρας έχει διαλυθεί και οι δανειστές πιέζουν για περαιτέρω μειώσεις μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας, πόσο ορατή είναι η έξοδος από την κρίση;

Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι μακρύς, ανηφορικός και επώδυνος. Στην προσπάθεια ανάταξης της βαριάς αυτής κατάστασης ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, τις δυνατότητές του, κυρίως τις οικονομικές. Πρέπει να αισθανθεί πλέον ο πολίτης ότι θα τεθεί τέρμα στις οικονομικές και γεωγραφικές ανισότητες και θα κυριαρχήσει η δημοκρατία της κοινωνικής δικαιοσύνης.

- Μας έχει διδάξει κάτι αυτή η κρίση ως χώρα και ως πολίτες;

Η κρίση σε κάθε περίπτωση οδηγεί σε διαπιστώσεις, συμπεράσματα και αποφάσεις. Αυτά χρειάζονται νηφαλιότητα, υπέρβαση των ατομικών συμφερόντων, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα. Προς το παρόν φαίνεται να μην κυριαρχούν τα στοιχεία αυτά στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής και των κοινωνικών παρεμβάσεων. Για να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα πρέπει οι υπεύθυνοι πολιτικοί μετά την μεταπολίτευση, όχι μόνο να απολογηθούν ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά βάσει πράξεων και παραλήψεών τους που μας έφεραν στη χρεοκοπία να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

- Πώς κρίνετε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών σε βάρος πολιτικών προσώπων; Δικαιολογημένες ή θρυαλλίδα για κοινωνική εκτροπή με ανεξέλεγκτες διαστάσεις;

Η ιατρική μου σκέψη ότι ασθενής που δεν κάνει πυρετό πεθαίνει με οδηγεί στην εκτίμηση ότι σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση αν δεν υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν έχει μέλλον. Όταν όμως αυτά τα φαινόμενα αποκτούν βίαιο χαρακτήρα, οδηγούν σε ακρότητες, τότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Πιστεύω σε μια ειρηνική, κοινωνική επανάσταση. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρωτίστως η πολιτική ηγεσία γιατί «αυτοί που καθιστούν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη κάνουν μια βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη».

- Τι είναι εκείνο που σας ώθησε να είστε και πάλι υποψήφιος στις εκλογές;

Αισθάνομαι ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν έχω το δικαίωμα να απέχω από τον αγώνα, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει η προτροπή όλων εκείνων που με τίμησαν χρόνια με την ψήφο τους να συμμετέχω ως υποψήφιος και η επιθυμία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατία Αντώνη Σαμαρά που με τίμησε με την ιδιότητα του συμβούλου του σε θέματα διαφάνειας. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε χρειάζονται καθαρά χέρια και αντοχές για να σταθείς απέναντι στη διαφθορά και την διαπλοκή, φαινόμενα που οδήγησαν στην χρεοκοπία και την κοινωνική ταπείνωση, χρειάζονται εμπειρίες. Θέλω να πιστεύω ότι διαθέτω και τις δύο αυτές απαραίτητες προϋποθέσεις.

- Ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες που είχατε κάνει πέρυσι στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Πόσο εκτεταμένη είναι η παραπάνω πρακτική στο νευραλγικό χώρο του στρατού;

Η προσπάθεια οκτώ και πλέον ετών για την αποκάλυψη της νοθείας στα καύσιμα των ενόπλων δυνάμεων και το λαθρεμπόριο καυσίμων που συνιστούν εθνικό και οικονομικό έγκλημα απέδωσε. Οι διώξεις που ασκήθηκαν και που θα επακολουθήσουν θα επιβεβαιώσουν αυτό που έχω καταγγείλει ότι κάθε χρόνο οι απώλειες στην εθνική οικονομία ανέρχονται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές μισθών και συντάξεων και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων των πολιτών. Πρέπει όμως να αποκαλυφθούν τα ονόματα των διαπλεκομένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, να τιμωρηθούν και να επιστραφούν τα ποσά που καταχράστηκαν.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1