ΕΡΜΑΝ ΣΠΗΡΕΡ 

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

 

book-spirer-mockupΥπάρχουν στιγμές στην ιστορία των λαών, κατά τις οποίες τραυματίζεται βαρύτατα η εθνική τους αξιοπρέπεια, παραβιάζονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακυρώνεται κάθε έννοια κοινωνικής προόδου και ευημερίας. Μια τέτοια τραγική συγκυρία στην ιστορική πορεία των Ελλήνων υπήρξε αναμφίβολα η μικρασιατική καταστροφή του 1922, που δε συγκλόνισε μόνο το απανταχού ελληνικό στοιχείο, αλλά προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι τυπικά δεν είχαν ελληνική ιθαγένεια ή θρησκευτική ταυτότητα, μετείχαν όμως της «ἡμετέρας παιδεύσεως», ενστερνιζόμενοι το ουσιαστικό νόημα του ανθρωπισμού, που είναι η ειλικρινής αγάπη και η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς, ο οποίος βίωσε και μοιράστηκε τον πόνο των κατατρεγμένων Μικρασιατών, ήταν ο Έρμαν Σπήρερ, ένας ελβετικής καταγωγής Εβραίος καπνέμπορος, που διατηρούσε εργοστάσια τόσο στη Σμύρνη, όσο και σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και του εξωτερικού. Μέσα σε συνθήκες διάλυσης, τον Αύγουστο του 1922, ο Σπήρερ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να διασώσει τους καταδιωκόμενους Έλληνες, προσφέροντας σε εκατοντάδες από αυτούς καταφύγιο στις καπναποθήκες του, υπό την προστασία της ελβετικής σημαίας. Ταυτοχρόνως, ναύλωσε καράβια με δικά του έξοδα, μεταφέροντας τους πρόσφυγες στα ασφαλή εδάφη της κυρίως Ελλάδος, ενώ τους προσέφερε και εργασία, βοηθώντας τους καθοριστικά στις δύσκολες εκείνες ώρες της εγκατάστασης και της προσαρμογής στις νέες πατρίδες.

Σήμερα, σε μια εποχή που κατακλύζεται από αμφιβόλου ποιότητας πνευματικά και κοινωνικά πρότυπα, η ανάδειξη προσωπικοτήτων που με τη δράση τους έκαναν πράξη την πεμπτουσία του ανθρωπισμού, αποτελεί ύψιστο ιστορικό και ηθικό μας χρέος προς τις μέλλουσες γενιές. Ακόμη περισσότερο, με δεδομένη την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο ιδεώδες μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής κοινωνίας των λαών, χαρακτηριζόμενης από αλληλοσεβασμό, ανεκτικότητα προς το διαφορετικό, συνοχή και πρόοδο, η φυσιογνωμία του Έρμαν Σπήρερ προβάλλει ένα απαράμιλλο παράδειγμα διαπολιτισμικής αλληλεγγύης, που έδωσε την αφορμή για το πόνημα αυτό.

 

 ← Πίσω στο συγγραφικό έργο

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1