1-6-2008
άρθρο Γ. Σούρλα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ
Απότιση φόρου τιμής στον «Πατέρα της Δημοκρατίας» από το Προμύρι

2008-06-01-protomi-filaretou


Στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας ελάχιστοι πολιτικοί που επέδειξαν τη συνέπεια και την μαχητικότητα του Φιλάρετου στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, στη δημιουργία πολιτικών κομμάτων αρχών, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, στη κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας και στην καθιέρωση γνήσιου δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Γόνος πηλιορείτικης οικογένειας, σπούδασε νομικά και διακρίθηκε ως πολιτικός αρθρογράφος, εκδότης εφημερίδων, μάχιμος δικηγόρος, δημοσιολόγος και πολιτικός. Πολυγραφότατος συγγραφέας, δημοσίευσε περί τα 70 αυτοτελή έργα και εκατοντάδες μελέτες και άρθρα ποικίλου περιεχομένου που καταχωρήθηκαν τις στήλες επιστημονικών περιοδικών, εντύπων γενικότερου ενδιαφέροντος και εφημερίδων της Αθήνας και της περιφέρειας. Τα δημοσιεύματα του αυτά τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους ιδεολόγους του 19ου αιώνα.

Βουλευτής Βόλου - Φερών - Πηλίου από τις πρώτες μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος το 1881. Εξελέγη συνολικά 5 φορές βουλευτής (1881, 1885, 1890, 1895, 1910). Το 1892 στην βραχύβια κυβέρνηση Κ. Κωνσταντοπούλου ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης και προσωρινά Εξωτερικών (18/2/1892- 3/5/1892). Οργάνωσε με άψογο τρόπο τις εκλογές που διεξήχθησαν τον ίδιο χρόνο, στις οποίες όμως ο ίδιος απέτυχε.

Ενδιαφέρθηκε για τα τοπικά προβλήματα, καταπολέμησε τη ρουσφετολογία και αγωνίστηκε με σθένος για την πραγματοποίηση του οράματος του συμπατριώτη του Ρήγα Βελεστινλή. Στο πρόγραμμα για τα τοπικά προβλήματα και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της εκλογικής του περιφέρειας ο Φιλάρετος σημειώνει: "φροντίζων περί των γενικών συμφερόντων, δεν θέλω λησμονήση και τα ιδιαίτερα της επαρχίας Βώλου συμφέροντα. Δεν θα επιτρέψω να καταπιεσθώσιν, υπό αυθαιρέτων κυβερνητικών ή δικαστικών προσώπων ή αρτοίως ή απαλλαγέντες εκ της σουλτανικής τυραννίας συμπολίται μου, αλλά θα προσπαθήσω δια των νομίμων μέσων, να προστατεύσω τα δικαιώματα παντός πολίτου. Δεν θα ενισχύσω την λαοφθόρο θεσιθηρία, από την οποία προτρέπω πάντα συμπολίτην ν' απέχει, κατά το δυνατόν και μάλιστα όταν στερείται των απαιτουμένων προσόντων. Αλλά και δεν θα σιωπήσω, εάν ίδω ότι η εν Αθήναις πολιτικοί κερδοσκόποι θεωρώσι την Θεσσαλίαν ως λειμώνα εύφορον εις βοσκήν κηφήνων".

Η πολιτική του δράση γενικότερα στράφηκε γύρω από 3 βασικούς άξονες: την εφαρμογή "καιροσκόπου" εξωτερικής πολιτικής, την προσαρμογή δηλαδή της Ελληνικής διπλωματίας προς τις εκάστοτε κρατούσες συνθήκες διεθνώς για την αποτελεσματικότερη έκβαση των εθνικών μας διεκδικήσεων, την εξυγίανση του δημοσίου βίου της χώρας με την λειτουργία κομμάτων αρχών και όχι προσωπικών, με την πλήρη διοικητική αποκέντρωση με την εξασφάλιση ανεξάρτητης δικαιοσύνης και με την εκπαίδευση του λαού, τη σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος.

Αγνός πατριώτης, μοναχικός αγωνιστής, ασυμβίβαστος ιδεολόγος, προσπάθησε για πολλές δεκαετίες να υλοποιήσει το πολιτικό του πρόγραμμα και να επιβάλει τις πολιτικές του ιδέες περί Δημοκρατίας, τις οποίες είχε διαμορφώσει με οδηγούς την αρχαία φιλοσοφία, το πολίτευμα του οραματιστή Ρήγα και τα κηρύγματα του Βίκτωρα Ουγκό. Για τους αγώνες του αυτούς οι σύγχρονοί του των αποκάλεσαν "πατέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας" την οποία ευτύχησε να ιδεί επανακάμπτουσα στην πατρίδα του Περικλή το 1925.

Η έκδοση των τριών πρώτων τόμων έργων του Γεωργίου Φιλαρέτου από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας "Ρήγας Βελεστινλής", η προτομή του στο Βόλο και η αναπαλαίωση του σπιτιού του στο Προμύρι αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής προς τον διαπρεπή πολιτικό και υπέρμαχο της δημοκρατικής ιδεολογίας και συγχρόνως έναυσμα για την πληρέστερη μελέτη της προσφοράς του.

link go16x16 Εκδηλώσεις τιμής για τον Γεώργιο Φιλάρετο

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1