Υπάρχουν και περιπτώσεις διαπλοκής, διαφθοράς, σκανδάλων που σε αφήνουν άναυδο όχι μόνο για το οικονομικό μέγεθος της απάτης αλλά για το χώρο που συντελούνται και τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους, για τις πράξεις, τις παραλείψεις, την ένοχη σιωπή και κυρίως για το θράσος με το οποίο συντελούν το έγκλημα που δεν έχει μόνο οικονομικές διαστάσεις.
Αυτές οι περιπτώσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στο κεφάλαιο νόμιμη διαπλοκή ούτε στο αθέατη απάτη, αποτελούν μια ξεχωριστή θλιβερή και έντονα ανησυχητική κατάσταση για την λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών.
Πρόκειται για την λαθραία διακίνηση και τη νοθεία στα καύσιμα των ενόπλων δυνάμεων που βάση των στοιχείων που παρατίθενται καταδεικνύεται πόσο νοθευμένη είναι η δημοκρατία από μεγαλοσχήμονες απατεώνες που κυριαρχούν με την συμμετοχή, ή την ένοχη σιωπή πολιτικών, στρατιωτικών, δικαστικών αρχών και υπηρεσιακών κρατικών παραγόντων.
Ο πυρήνας των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης των καυσίμων προχώρησε και στην προμήθεια λαθραίων καυσίμων και στις ένοπλες δυνάμεις που αποφέρουν τεράστια ποσά και μάλιστα εκ πρώτης όψεως εκ του ασφαλούς δεδομένου ότι οι συνθήκες που υφίστανται και διαμορφώθηκαν προσφέρονται για την απρόσκοπτη εγκληματική δράση και συγκεκριμένα γιατί:
- Θεωρούν δεδομένο ότι θα ήταν αν όχι αδιανόητο αλλά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι στον ευαίσθητο χώρο των ενόπλων δυνάμεων με άρτια οργάνωση και αυστηρούς κανόνες διαχείρισης θα μπορούσαν να δράσουν τα κυκλώματα αυτά.
- Ο αριθμός των εμπλεκομένων καθοιονδήποτε τρόπο προμηθευτών και διακινητών των καυσίμων, πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένος.
- Υπάρχει το άβατο δηλαδή δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στους χώρους αποθήκευσης των καυσίμων σε πολιτικές αρχές ακόμη και στην τακτική δικαιοσύνη για τον ποιοτικό έλεγχο των καυσίμων.
- Διαθέτουν άφθονο χρήμα, παράνομο, εύκολα αποκτηθέν χρήμα που τους παρέχει τη δυνατότητα εξαγοράς, εκμαυλισμού πολιτικών, χρηματοδότηση κομματικών οργανισμών, ελέγχου ΜΜΕ. και τρομοκρατία υπηρεσιακών παραγόντων. Εμφανίζονται ως ευεργέτες και φιλάνθρωποι. Με τις δωρεές σε φιλανθρωπικά σωματεία την ανέγερση κοινωφελών ιδρυμάτων έχουν κτίσει προφίλ ευεργετών, ευαίσθητων κοινωνικά ανθρώπων και που είναι στοιχεία αν όχι απαγορευτικά, αποτρεπτικά δυσμενών σχολίων. Άλλωστε ποια ΜΜΕ θα βρεθούν ν αναζητήσουν στοιχεία του πόθεν έσχες των ισχυρών οικονομικών παραγόντων και ν αποκαλύψουν τα περί διαπλοκής όταν τα ελέγχουν άμεσα ως ιδιοκτήτες ή έμμεσα με τις διαφημίσεις και καλοπληρωμένους δημοσιογράφους.
- Διαθέτουν ποσά και μηχανισμούς που όπως αποδείχθηκε μπορούν να καλλιεργήσουν τη ματαιοδοξία, θέτουν τον προβληματισμό ότι και να προβείς σε καταγγελίες και αποκαλύψεις όχι μόνο ματαιοπονείς αλλά εκθέτεις τον εαυτό σου σε πάσης φύσεως κινδύνους.
Οι άνθρωποι των κυκλωμάτων αυτών πιστεύουν ότι σε μία διαβρωμένη, νοθευμένη δημοκρατία μπορούν να δράσουν απρόσκοπτα, όλα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς συνέπειες. Η καθυπόταξη ορισμένων παραγόντων στα κελεύσματα τους με τον χρηματισμό ενισχύει την ψυχοπαθητική τους κατάσταση ότι είναι κυρίαρχοι και κανείς δεν θα τολμήσει να σταθεί απέναντί τους. Η ψυχοπαθολογική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να διαπιστώσουν ότι η δημοκρατία έχει αποθέματα, η κοινωνία διαθέτει άτομα που την εκπροσωπούν που είναι αποφασισμένα να πράξουν το καθήκον.
Υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν αποκλειστικά μόνο τα συμφέροντα του, την πατρίδα. Δεν συμβιβάζονται, δεν εκμαυλίζονται, δεν εξαγοράζονται, δεν φοβούνται τα κυκλώματα των απατεώνων, δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και δεν έχουν υπαρξιακά προβλήματα. Αυτός που υπηρετεί την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση έχει χρέος να υποστηρίξει τη νομιμότητα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή να αγωνιστεί για τη διαφάνεια που είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας.
Όταν οι συμπολίτες σου σε εμπιστεύονται δεκαετίες να τους εκπροσωπείς στην Βουλή, η πολιτεία σε έχει τιμήσει με αξιώματα, τότε το χρέος γίνεται πιο επιτακτικό, να συμβάλεις στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής να προστατεύσεις το δημόσιο συμφέρον. Αυτό το καθήκον καθίσταται πιο αυξημένο όταν αφορούν σε χώρους ιδιαίτερης εθνικής σημασίας όπως είναι των ενόπλων δυνάμεων. Όταν πληροφορηθείς και διαπιστώσεις ότι διακινούνται νοθευμένα καύσιμα στις ένοπλες δυνάμεις δεν έχεις παρά να πράξεις το καθήκον για την αποκάλυψη της διαπλοκής και να προστατεύσεις το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Αισθάνεσαι ότι δεν έχεις το δικαίωμα ούτε καν να σκεφτείς τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η σύγκρουση με πανίσχυρους οικονομικούς παράγοντες και επικίνδυνα κυκλώματα. Δεν μπορείς δε δικαιούσαι να σταθείς σε εκτιμήσεις για πολιτικές, κομματικές και πολύ περισσότερο προσωπικές επιπτώσεις.
Όταν ασκείς με υπευθυνότητα τα καθήκοντά σου ως εκπρόσωπος του λαού, ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας πολύ περισσότερο αν οι υποθέσεις αφορούν τη διαπλοκή σε θέματα εθνικής ασφαλείας πρέπει να είσαι αμείλικτος αλλά και ιδιαίτερα προσεκτικός. Οφείλεις να εξαντλήσεις όλα τα περιθώρια αθόρυβης διερεύνησης χωρίς επιδίωξη εντυπωσιασμού και δημοσιότητας. Βάσει αυτών των αρχών και των εκτιμήσεων έγιναν όλες οι ενέργειες όταν περιήλθαν σε γνώση μου τα πρώτα στοιχεία του 2004, τα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων για νοθευμένο πετρέλαιο στις ένοπλες δυνάμεις αισθάνθηκα την ανάγκη να επιληφθώ του θέματος με τρόπο υπεύθυνο , αθόρυβο και με αποφασιστικότητα.
Από τις παρεμβάσεις σε όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας και τις επαφές με αρμόδια φυσικά πρόσωπα προκύπτουν διαπιστώσεις και συμπεράσματα που προκαλούν έντονες ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί και την προοπτική που διαγράφεται. Αδιαφάνεια, ολιγωρία, συγκάλυψη, διαπλοκή, κλίμα τρομοκρατίας και ομπρέλα προστασίας και αποσιώπησης από τα ΜΜΕ είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα γύρω από το φαινόμενο αυτό.
Προχώρησα σε δεκατέσσερις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αρχής γενομένης το 2004 σε όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται καθ' οιονδήποτε τρόπο στην προμήθεια, έλεγχο και διακίνηση καυσίμων. Βασική επιδίωξη η πληροφόρηση για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν και βάση ποιού νομοθετικού πλαισίου γίνεται η προμήθεια. Απαντήσεις αντικρουόμενες, αντιφατικές που προκαλούν εύλογα ερωτήματα αν υπάρχει άγνοια ή εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Το σημαντικότερο που προκαλεί κατάπληξη είναι η κατάθεση κοινής υπουργικής απόφασης στη Βουλή από το Υπουργείο Άμυνας, από την οποία προκύπτει ότι η διαδικασία προμήθειας καυσίμων από τις ένοπλες δυνάμεις γίνεται βάση απόφασης που εξέδωσε το Φεβρουάριο του 1969 ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος ως υπουργός Άμυνας, ο Ν. Μακαρέζος του συντονισμού και Αλέξανδρος Α. Ανδριτσόπουλος Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάση αυτής της απόφασης που ισχύει μέχρι σήμερα η προμήθεια γίνεται άνευ διαγωνισμού ενώ τα ΕΛΠΕ στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ιδιώτες. Είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν επί 43 χρόνια που πέρασαν, 16 δημοκρατικά εκλεγμένοι Υπουργοί Άμυνας δεν καταργήθηκε ή έστω να αναδιατυπωθεί αυτή η κοινή Υπουργική απόφαση από υπουργούς δημοκρατικών κυβερνήσεων. Το ερώτημα βέβαια που προβάλλει είναι μήπως γιατί θα έπρεπε να καταργηθεί το άνευ διαγωνισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κέρδη των προμηθευτών.
Λόγω σοβαρότητας του θέματος έκρινα σκόπιμο να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή (ημερομηνία). Όταν του έθεσα το πρόβλημα χωρίς να ζητήσει εις τι συνίσταται με παρέπεμψε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και εκείνος με τη σειρά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στη στρατιωτική δικαιοσύνη. Χωρίς και στην προκειμένη συνάντηση να συζητηθεί η υπόθεση.
Στις 19/1/2007 κατέθεσα σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά και στις 7/2/2007 στον αναθεωρητή Α' Αντιστράτηγο Ασδέρη. Δυστυχώς όλες οι διαδικασίες κινήθηκαν με βραδύτητα και κατά την εκτίμησή μου χωρίς διάθεση διερεύνησης της υποθέσεως σε βάθος και στην έκταση που επιβάλλονταν για την αποκάλυψη των υπευθύνων της νοθείας και την επιβολή κυρώσεων. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε νοθεία στα καύσιμα που προμηθεύονταν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική από το στρατό, η τακτική δικαιοσύνη δεν άσκησε διώξεις και η στρατιωτική στην οποία παραπέμφθηκαν ορισμένες εξ αυτών τις έθεσα στο αρχείο με σκεπτικό που δε συνάδει σε μία σοβαρή υπηρεσία. Στη συνέχεια όλες οι περιπτώσεις που διαπιστώθηκε νοθεία βάσει χημικών αναλύσεων ή δεν διερευνήθηκαν από την τακτική δικαιοσύνη ή προωθηθήκαν στη στρατιωτική δικαιοσύνη και κατά τρόπο αβασάνιστο τέθηκαν στο αρχείο.
Μετά την έκβαση αυτών των προσπαθειών που συνάντησαν την αδιαφορία, τη συγκάλυψη και σε κάθε περίπτωση την απροσδόκητη συμπεριφορά παραγόντων κορυφαίων θεσμικών οργάνων, μετά τη διαπίστωση ότι η νοθεία συνεχίζεται, τα κυκλώματα συνεχίζουν να δρουν απρόσκοπτα και απροκάλυπτα, παραγνωρίζοντας ότι υπήρχαν καταγγελίες, αποκαλύψεις, επανήλθα επί του θέματος μετά τις εκλογές του 2009.
Στις 7/6/2010 κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο που περιείχε και στοιχεία νοθείας του τρέχοντος έτους.
Στις 14/3/2011 κατά τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο του κατέθεσα σχετικό φάκελο.
Επιστολές
Το αδιέξοδο που διαπίστωσα ως προς τη διερεύνηση του θέματος και την επιβολή κυρώσεων για ένα διαπιστωμένο πλέον αδίκημα με υποχρέωσε να ζητήσω να ενημερώσω την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Στις 22/3/2011 προσήλθα στην επιτροπή και ενημέρωσα τα μέλη της για την ύπαρξη του προβλήματος και τις επιπτώσεις γενικότερα. Τότε για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια δόθηκε σχετική δημοσιότητα. Ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και δυστυχώς μόνο δύο βουλευτές προχώρησαν σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ο Δ. Βαγιωνάς και Ν. Νικολόπουλος.
Η ισχύς των κυκλωμάτων, που διαπίστωσα στη νοθεία των καυσίμων των Ε.Δ. αποκαλύφθηκε από τη συμπεριφορά των ΜΜΕ. Πλην ελαχίστων φάνηκε ν' απλώνεται ένα πέπλο υποβάθμισης και σιωπής. Συνεντεύξεις μαγνητοφωνημένες και μαγνητοσκοπημένες ακόμα και σε κρατικά κανάλια ποτέ δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας. Δημοσιογράφοι είχαν αποστολή διερεύνησης των προθέσεων μου ή δεν επέτρεπαν τα αφεντικά τους ν ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση δημοσιογράφου–εκδότη εφημερίδας μην αγωνίζεσαι όλα είναι υπό έλεγχο. Οι διαπλεκόμενοι ελέγχουν άμεσα μέσα ενημέρωσης ή με τους γνωστούς τρόπους των διαφημίσεων και χορηγήσεων.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΥΣΙΜΑ: Εθνικό και Οικονομικό έγκλημα τα νοθευμένα καύσιμα στις Ένοπλες Δυνάμεις