5/5/2007
άρθρο Γ. Σούρλα

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 7ης ΜΑΙΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ
&
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


Στις 7 Μαΐου 1821 ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση της Θεσσαλίας στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών στις Μηλιές. Οι επαναστάτες μετά από το Βόλο απελευθέρωσαν την περιοχή Βελεστίνου. Δυστυχώς, δεν διήρκεσε παρά λίγες ημέρες λόγω των αντιδράσεων πολλών προεστών (κοτσαμπάσιδων) και των ισχυρών Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στο Τρίκερι, Λαύκο και Αργαλαστή παρέμειναν επαναστατημένοι μέχρι τον Αύγουστο του 1823. ΄Ήταν παρά ταύτα μια γενναία προσπάθεια.

Το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού όχι μόνο δεν αναφέρει λέξη κυριολεκτικά για την επανάσταση αλλά αφιερώνει μια σελίδα (19) για να εκθειάσει την συμπεριφορά των Σουλτάνων, την δυνατότητα εκλογής προεστών κατά δημοκρατικό τρόπο στις Μηλιές και την ευημερία στο Πήλιο κατά την Τουρκοκρατία. Συγκεκριμένα αναφέρει:

ΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΤΑΞΗ

Γράφει το βιβλίο: Ο ντε Μπρεβ πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη προς το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ΄. «Οι σουλτάνοι συνηθίζουν, όταν κατακτούν ένα βασίλειο ή μια επαρχία να διατηρούν θαυμαστή τάξη. Δημεύουν τις περιουσίες της εκκλησίας και των πολεμιστών που έπεσαν στη μάχη και φυσικά όλα τα αγαθά του ηττημένου ηγεμόνα. Όσο για το λαό, αφήνεται να ζει σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά του. Διατηρεί τα αγαθά του και έχει θρησκευτική ελευθερία».

Δεν περιορίζονται μόνο σ΄ αυτό αλλά θέτουν το ερώτημα στους μαθητές.
«Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν οι σουλτάνοι τους πληθυσμούς των κατακτημένων περιοχών;». Ασφαλώς και ο μαθητής θα απαντήσει ότι διατηρούσαν θαυμάσια τάξη. Δηλαδή πρέπει να εμπεδώσει ο μαθητής ότι οι Σουλτάνοι ήταν σπουδαίοι αξιοθαύμαστοι.

ΟΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΨΟΓΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Επικαλούνται οι συγγραφές ένα έγγραφο «πληρεξούσιο της χώρας Μηλεών από 19ης Μαρτίου 1816 που αναφέρει: «Ημείς η χώρα Μηλιαίς μικροί και μεγάλοι απεφασίσαμεν σήμερον όλοι κοινώς και εκλέξαμεν δια πληρεξουσίους προεστούς της χώρας μας να επιστατούν, να επαγρυπνούν και να φροντίζουν εις όλας τας κοινάς υποθέσεις της χώρας μας ...»

Και πάλι το ερώτημα προς τον μαθητή «πώς εκλέγονται οι πρόκριτοι στις Μηλιές και ποια τα καθήκοντά τους;
». Ασφαλώς και θα απαντήσει ο μαθητής βάσει της πηγής. Πρέπει να εμπεδώσει τα περί δημοκρατικής συμπεριφοράς των κατακτητών Τούρκων. Πουθενά δεν αναφέρουν οι συγγραφείς ότι ένας από τους λόγους αποτυχίας της επανάστασης της 7ης Μαΐου ήταν και οι αντιδράσεις των προεστών.

ΤΟ ΠΗΛΙΟ ΑΚΜΑΖΕΙ

portaria-18os-aionasΩς πηγή που δείχνει την ακμή του Πηλίου χρησιμοποιείται πίνακας της Πορταριάς του 18ου αιώνα από την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Και κάτω από τον πίνακα υπαγορεύονται στον μαθητή: «Παρατηρώ τον πίνακα και βρίσκω στοιχεία που φανερώνουν την οικονομική ανάπτυξη της κοινότητας». Ο μαθητής πρέπει να καταγράψει στη μνήμη και εικόνα της εποχής εκείνης, να εμπεδώσει την προσφορά των κατακτητών στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι συγγραφείς θέλουν να μας πουν ότι η ζωή των Ελλήνων ιδιαίτερα στο Πήλιο ήταν τόσο ρόδινη που δεν υπήρχε λόγος ξεσηκωμού. Κακώς επαναστάτησαν ιδιαίτερα στις Μηλιές που είχαν τους προεστούς να «επαγρυπνούν και να φροντίζουν εις όλας τας κοινάς υποθέσεις της χώρας μας». Ναι, της χώρας μας, λες και ήταν ανεξάρτητη, ελεύθερη, οργανωμένη χώρα. Δηλαδή, θέλουν να πουν ότι κακώς προετοιμάστηκε η επανάσταση και κηρύχθηκε από τον Άνθιμο Γαζή και τους Πηλιορείτες έξι χρόνια μετά από αυτή την διαπίστωση που αναφέρει το έγγραφο των Μηλεών.

Αυτά τα τραγελαφικά, τα ανυπόστατα και προκλητικά που προσβάλλουν την μνήμη των ηρώων του ΄21 δεν έχουν θέση στην ιστορία της πατρίδας μας. Ιστορία που γράφτηκε με θυσίες και αίμα κανείς δεν δικαιούται και δεν μπορεί να την παραχαράξει.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1