23-12-2006
άρθρο Γ. Σούρλα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Από το οδοιπορικό του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα στην Βόρεια Ήπειρο


sourlas-articleΕκτός από την σημαντική προσφορά στην ιερή υπόθεση των ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, τα τελευταία 14 χρόνια της θρησκευτικής ελευθερίας έχουν να επιδείξουν σημαντικές δραστηριότητες και επιτεύγματα που ελάχιστα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Όταν βρεθείς στην Βόρειο Ήπειρο, στην Αλβανία, με κύριο προορισμό τους πεσόντες και διαπιστώνεις την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, δεν μπορείς να περιοριστείς μόνο σ΄αυτό αισθάνεσαι την υποχρέωση να πληροφορηθείς γενικότερα για την σημαντική δραστηριότητα και τα επιτεύγματα τα τελευταία 14 χρόνια της θρησκευτικής ελευθερίας.

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ

• Η αναδιοργάνωση των εκκλησιαστικών δομών

1. Το 1998 συγκροτήθηκε η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.
2. Αναδιοργανώθηκαν οι ορθόδοξες ενορίες και αναπτύσσεται η λειτουργική δραστηριότητα, το κήρυγμα και η κατήχηση στις περισσότερες πόλεις και τα χωριά.
3. Ιδρύθηκαν Σύλλογοι Ορθόδοξων Γυναικών, Νεολαίας και Διανοουμένων, που βοηθούν την Εκκλησία στο έργο της.

• Δημιουργία στελεχών

Καταρτίσθηκαν και χειροτονήθηκαν 129 νέοι κληρικοί, απόφοιτοι της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας «Ανάσταση του Χριστού». Από την προηγούμενη γενιά επιζούν μόνο τρείς υπερήλικες. Διακονούν επίσης 5 κληρικοί από το εξωτερικό.
Επίσης πολλοί νέοι αποφοίτησανν ή παρακολουθούν Πανεπιστημιακές σχολές στο εξωτερικό.

• Εκκλησιαστκή εκπαίδευση

Το 1992 άνοιξε σε ένα παλαιό ξενοδοχείο του Δυρραχίου το Θεολογικό Σεμινάριο (σήμερα Θεολογική Ακαδημία). Το 1996 η Σχολή στεγάσθηκε σε σύγχρονο συγκρότημα κτηρίων στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου κοντά στο Δυρράχιο. Τον Σεπτέμβριο 1998 άνοιξε στο Αργυρόκαστρο το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός», με οικοτροφείο σε ιδιόκτητο συγκρότημα κτηρίων με σύγχρονες εγκαταστάσεις.

• Ορθόδοξη νεολαία

Σε όλη την χώρα υπάρχουν πενήντα νεανικές ομάδες οι οποίες συγκρότησαν τα συμβούλιά τους και αναπτύσσουν διάφορες πευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κάθε χρόνο οργανώνονται διάφορες νεανικές δραστηριότητες όπωs: θερινές και χειμερινές κατασκηνώσεις στις οποίες συμμετέχουν περίπου 1600 νέοι από όλη την χώρα (λειτούργησαν δύο ακόμη νεανικές κατασκηνώσεις: στο Γλυκομίλι της Δραπόλεως και στην Τσούκα των Αγίων Σαράντα), συνέδρια, ολυμπιάδες, αδελφοποιήσεις, εκδηλώσεις με νέους με ειδικές ανάγκες, φεστιβάλ νεολαίας κ.λ.π. Θερινές κατασκηνώσεις έχουν λειτουργήσει τακτικά και στο Κοσσυφοπέδιο, με παιδιά της περιοχής της Μαλισέβας, όπου διατηρούνται και ενισχύονται οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν στο διάστημα της παραμονής των προσφύγων στην Αλβανία, το 1999.

Ειδικό έργο αναπτύσσεται με τους νέους των Πανεπιστημίων Τιράνων, Ελμπασάν και Αυλώνας, με τους οποίους οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες όπως μελέτη της Αγίας Γραφής, θείες Λειτουργίες, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, εκδρομές κ.λ.π.
Στα Τίρανα το 1999 συγκροτήθηκε το Κεντρικό Γραφείο Νεολαίας καθώς και γραφεία νεολαίας σε κάθε Μητρόπολη.

Από τις 17 έως τις 23 Αυγούστου στους χώρους της Ι.Μονής του Αγίου Βλασίου και της Θεολογικής Ακαδημίας,Δυρράχιο, συνήλθε για πρώτη φορά στην Αλβανία η Συνέλευση της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας της Ορθοδόξου Νεολαίας με θέμα «Ενωμένοι με τον Χριστό»

• Οικοδομικό έργο

Οικοδομήθηκαν 89 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν 5 μοναστήρια και 74 ναοί- μνημεία, έχουν δε επισκευασθεί 141 ναοί.

naos-skondras

Ο νέος Ναός της Σκόδρας

Κτίσθηκαν περισσότερα από 20 άλλα νέα κτήρια όπως: η Μονή του Αγίου Βλασίου κοντά στο Δυρράχιο όπου και το συγκρότημα της Θεολογικής Ακαδημίας «Ανάστασις του Χριστού»,

spiti-elpidas

«Το σπίτι της Ελπίδας»

«Το σπίτι της Ελπίδας», τα κτήρια της Αρχιεπισκοπής στα Τίρανα των Μητροπόλεων Βερατίου, Κορυτσάς και Αργυροκάστρου, το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αρρένων «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο, το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (Ι.Ε.Κ), στα Τίρανα και στη Δερβιτσάνη, το Οικοτροφείο Θηλέων στο Βουλιαράτι,


oikotrofio-thilewn
Το Οικοτροφείο Θηλέων στο Βουλιαράτι


το Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός» στα Τίρανα. Κέντρα νεολαίας και ξενώνες στην Κορυτσά, Ελμπασάν και Καβάγια. Κτήρια για νηπιαγωγεία και κλινικές σε διάφορες πόλεις. Το συγκρότημα Εργαστηρίων «Ναζαρέτ» στα Τίρανα που περιλαμβάνει τυπογραφείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο καθώς και εργαστήριο αγιογραφίας και συντηρήσεως εικόνων.

• Εκδόσεις

Η Ορθόδοξος Εκκλησία διαθέτει δικό της τυπογραφείο και εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα «Νgjallja» (Aνάστασις),

nazaret-typografeio

Συγκρότημα εργαστηρίων Ναζαρέτ όπου και το Τυπογραφείο

το παιδικό περιοδικό «Gezohu» (Χαίρε), το φοιτητικό δελτίο «Fjala» (Λόγος), το νεανικό περιοδικό «Kambanat» (Καμπάνες), το δελτίο στην αγγλική «News from Orthodoxy in Albania), καθώς και διάφορα λειτουργικά, πνευματικά, επιστημονικά κ.α. βιβλία. Από τις πιο σημαντικές εκδόσεις του έτους 2004 υπήρξαν τα «2000 χρόνια εκκλησιαστικής τέχνης και πολιτισμού στην Αλβανία». «Από τον θησαυρό των αγίων». «Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία» του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου (μετάφραση από τα ελληνικά) κ.α.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Παράλληλα με την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας ελήφθησαν σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών στα επίπεδα υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας, αγροτικής ανάπτυξης, πολιτισμού και οικολογίας. Για την ανάπτυξη της κοινωνικής δραστηριότητας μέσα στα νομικά πλαίσια συστάθηκαν τα Ιδρύματα «Ορθόδοξες Κλινικές Ευαγγελισμός» (1995) και «Πνοή Αγάπης»(1998).

• Υγεία

Στο Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός» πόπου εργάζονται ιατροί από τους πιο γνωστούς της χώρας, εξετάζονται κάθε μήνα περισσότεροι από 6.000 ασθενείς χωρίς καμμιά διάκριση πίστεως. Το Κέντρο αυτό προσφέρει τις πλέον σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες και ανέπτυξε επιστημονικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου με ξένους και ντόπιους ειδικούς. Επίσης πολυκλινικές λειτουργούν στην Καβάγια, Λούσνια, Κορυτσά και Γεωργουτσάτι, ενώ κινητή οδοντιατρική μονάδα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε διάφορες πόλεις και χωριά.

• Παιδεία

Άνοιξαν 13 νηπιαγωγεία στα οποία φοιτούν 800 περίπου παιδιά: στα Τίρανα, Δυρράχιο, Καβάγια, Κορυτσά, Ελμπασάν, Πόγραδετς, Λούσνια, Άγιοι Σαράντα, Αυλώνα, Πρεμετή, Αργυρόκαστρο (2), Σκόδρα, στα οποία προτεραιότητα έχουν τα παιδιά από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.
Τεχνική και υλική υποστήριξη δόθηκε σε πολλά δημόσια σχολεία. Η Εκκλησία μας επεσκεύασε 10 σχολεία και 6 νηπιαγωγεία, καθώς και αθλητικό χώρο στο Ορφανοτροφείο «Ζυμπέρ Χαλούλι», Τίρανα.

Στα Τίρανα λειτουργεί από το 2000 το Ινστιτούτο Επαγγεματικής Κατάρτισης «Πνοή Αγάπης» το πρώτο αυτού του είδους στη χώρα..Γίνονται δεκτοί με διαγωνισμό απόφοιτοι λυκείου οι οποίοι καταρτίζονται σε έξι ειδικότητες: πληροφορικής, στελεχών επιχειρήσεων, βοηθών μικροβιολογικών εργαστηρίων, μηχανογραφημένης λογιστικής, αγιογραφίας και συντηρητών έργων τέχνης. Το 2002 άνοιξε παράρτημα του Ινστιτούτου αυτού στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου.

 pnoh-agaphs

Άποψη του κτηρίου του παραρτήματος του Ινστιτούτου Επαγγελματικής
Κατάρτισης «Πνοή Αγάπης» στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου

Το φθινόπωρο του 2002 άνοιξε στα Τίρανα το πρότυπο Αλβανο-αμερικανικό Δημοτικό Σχολείο «Πρωταγωνιστές» που το 2004 επέκτεινε τους χώρους και ανύψωσε το πρόγραμμα διδασκαλίας.

• Κοινωνική πρόνοια

Κατά τη διάρκεια διαφόρων κρίσεων που πέρασε η χώρα (1992, 1994, 1997) η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας ανέπτυξε ευρύτατη κοινωνική και ανθρωπιστική δραστηριότητα, εξασφαλίζοντας και διανέμοντας χιλιάδες τόννους τρόφιμα, ιματισμό και φάρμακα.

Η Εκκλησία μας υποστήριξε μεγάλο αριθμό κοινωνικών προγραμμάτων, με προγράμματα γεωργικής και κτηνοτροφικής αναπτύξεως σε ορεινές περιοχές, οδοποιίας και υδραγωγείων, υγείας και κοινωνικότητας των γυναικών σε αγροτικές περιοχές,υγειονομικής μορφώσεως των παιδιών.

diakonia-agaphs

Προγράμματα Ανάπτυξης Επιμόρφωσης και Υγείας
Το γραφείο «Διακονία Αγάπης» της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας

Ίδρυσε υγειονομικά κέντρα σε χωριά, προσέφερε βοήθεια σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, γηροκομεία, συμπαραστάθηκε στους φυλακισμένους, (π.χ. χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή ενός θερμοκηπίου, όπου εργάζονται οι φυλακισμένοι εξασφαλίζοντας κάποιο εισόδημα), οργάνωσε συσσίτια σε πτωχούς κ.λ.π.
Μετά την κρίση του 1997, η Εκκλησία συνέβαλε στην επισκευή των κατεστραμμένων πανεπιστημιακών κτηρίων στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο.

Το 1999, όταν η χώρα μας δέχθηκε τα κύματα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας σε συνεργασία με διεθνείς δωρητές και θρησκευτικούς οργανισμούς (ιδιαίτερα με την ΑCT του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών) οργάνωσε ευρύτατο πρόγραμμα βοήθειας που υπερέβη τα 12 εκατομμύρια USD. Η Εκκλησία συμπαραστάθηκε έτσι σε περισσότερους από 33.000 πρόσφυγες προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό, οικιακή και ιατρική βοήθεια, στέγη (δύο καταυλισμούς)κ.λ.π. Ο καταυλισμός προσφύγων που έκλεισε τελευταίος στην Αλβανία (Ιούνιο του 2001) ήταν υπό την φροντίδα της Εκκλησίας.

• Συμβολή στον πολιτισμό

Συγκροτήθηκαν χορωδίες σε πολλές εκκλησίες καθώς και μια βυζαντινή χορωδία που έχει ήδη εκδώσει τέσσερις κασσέτες και ένα C.D. Καταρτίσθηκε πρόγραμμα για την αναζωογόνηση της παραδοσιακής εκκλησιαστικής μουσικής.

Λειτουργούν εργαστήρια αγιογραφίας και συντηρήσεως εικόνων, για την κατάρτιση μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών που θα ζωντανέψει την πλούσια αγιογραφική παράδοση.

Συγκροτήθηκε ο πυρήνας της Πολιτιστικής Κληρονομίας που ασχολείται με τους ορθόδοξους χώρους λατρείας οι οποίοι είναι και εθνικά πολιτιστικά μνημεία. Η δράση του περιλαμβάνει τη μελέτη, αρχειοθέτηση, σχεδίαση, αναστήλωση και ρύθμιση των νομικών σχέσεων με τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς. Μέχρι τώρα για τον σκοπό αυτό δαπανήθηκαν από την Εκκλησία μας περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός «Ανάσταση» άρχισε τις μεταδόσεις του το 1998 στη συχνότητα 88.5 F.M.
Χρηματοδοτήθηκαν σπουδαίες επιστημονικές εκδόσεις και ντοκυμανταίρ, οργανώθηκαν επιστημονικά συμπόσια, διάφορες εκθέσεις, όπως αγιογραφίκές καθώς και παιδικές εκθέσεις.

• Φροντίδα για το περιβάλλον

Τον Μάρτιο του 2001 άρχισε το Πρόγραμμα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την κατάρτιση στελεχών». Περιλαμβάνει την κατάρτιση νέων Αλβανών επιστημόνων, πτυχιούχων βιολογίας, δασονομίας και περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα προβλέπει την πραγματοποίηση μελετών για την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής Ζβερνέτς, της κοιλάδας του Αώου ποταμού και του εθνικού δρυμού του Λογαρά, ως και τη διαχείρηση των απορριμάτων σε ορισμένες πόλεις.

• Διεθνείς σχέσεις

Η Εκκλησία μας μετέχει σε όλες τις δραστηριότητες υων Ορθοδόξων Εκκλησιών ανά τον κόσμο. Είναι μέλος της Συνελεύσεως των Ευρωπαικών Εκκλησιών (της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Επίσης συμμετέχει σε διάφορες οικουμενικές δραστηριότητες και συμβάλλει στις προσπάθειες για ειρηνική συνεργασία και αλληλεγγύη στην περιοχή μας.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1