Ένα Αφγανικό χαρτονόμισμα του 1939, που φέρει την επιγραφή : «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ», γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες, δίνει τη δική του απάντηση τόσο στην αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων που αμφισβητούν ακόμα και την ελληνική εθνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όσο και στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πρόσφατα, αποκάλεσε «σφαγέα» τον Μέγα Αλέξανδρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της πΓΔΜ:
«Θα πω ότι προσωπικά δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, αν και γνωρίζω ότι η άποψή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες. Για τον λόγο αυτό μου φαίνεται περίεργο που υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα, σχετικά με το ποιος θα τον κληρονομήσει», ήταν η δήλωση του κ. Νίμιτς.
Ωστόσο, το χαρτονόμισμα του Ισλαμικού κράτους, δίνει διμέτωπη απάντηση σε Σκόπια και Νίμιτς:
Ο Ευκρατίδης ήταν επίγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι το μοναδικό χαρτονόμισμα ξένης χώρας που φέρει ελληνικούς χαρακτήρες, τιμώντας τον Ευκρατίδη. Είναι η ανταπόδοση των Αφγανών στους Έλληνες. Κι αυτό, γιατί ήταν ο Βασιλιάς της Μακεδονίας, ο... «σφαγέας» των λαών, όπως τον αποκάλεσε ο Μάθιου Νίμιτς, που έχτισε την Κανταχάρ. Την παλιά πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Παράλληλα, όμως η ελληνική επιγραφή, προς τιμήν του επιγόνου του Μ. Αλεξάνδρου, Βασιλέως Ευκρατίδη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης πως ο Βασιλεύς των Μακεδόνων, ήταν Έλληνας.
Μέσα σε ένα χαρτονόμισμα χώρεσε, δυστυχώς για κάποιους, μια ολόκληρη περίοδος της ιστορίας που δεν αμφισβητείται. Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ούτε με ανιστόρητες διαπιστώσεις ούτε με προπαγανδιστικές δηλώσεις. Η ιστορική συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει αναγνωρισθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και η αλήθεια της ιστορίας είναι αδύνατο να αντικατασταθεί από εθνικιστικούς παροξυσμούς και αλυτρωτικές τακτικές.