Κοινωνικά θέματα

15-3-2014

ΣΤΗ ΓΟΡΤΥΝΑ ΚΡΗΤΗΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 2014-03-15-sourlas-antiperifereiarxh-hrakleiou

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗ

2014-03-15-sourlas-dhmarxo-gortynas

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ Ν. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ 

Στην Γόρτυνα της Κρήτης, εκεί που αποκαλύφθηκε ο πρώτος Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι μόνο επί ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού εδάφους, πριν 2.500 χρόνια, ο Γεώργιος Σούρλας παρουσίασε το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρέδωσε το πρώτο έντυπο του Σχεδίου στο Δήμο της Γόρτυνας. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τις επιδιώξεις και επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Στην χώρα μας που γεννήθηκε η Δημοκρατία και που βρέθηκαν χαραγμένοι, πάνω σε πέτρινες στήλες κανόνες δικαίου, προβάλλει αυξημένη η υποχρέωση για εξασφάλιση προϋποθέσεων και συνθηκών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση και την οικονομική κατάσταση.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία και την σημασία όλων των ατομικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων που με σαφήνεια περιγράφονται στο Σχέδιο, οι εξελίξεις επιβάλλουν να υπάρξουν προτεραιότητες. Προέχει η αντιμετώπιση ζητημάτων επιβίωσης πολιτών και ρατσιστικών φαινομένων, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτουν τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, όταν υπάρχουν άστεγοι και πεινασμένοι. Όταν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, δεν έχουν ένα κρεβάτι να κοιμηθούν και ένα πιάτο φαγητό. Όταν υπάρχουν προκλητικές ανισότητες.

Πρωταρχικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση είναι η αντιμετώπιση του ρατσισμού όχι μόνο των φυλετικών διακρίσεων αλλά και πάσης φύσεως ρατσιστικής αντίληψης που προσβάλλουν, ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που θέτει στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια χρονική περίοδο κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά βαθιά κοινωνικής. Η εφαρμογή μπορεί να αποτρέψει απρόβλεπτες εξελίξεις».

tube-2014-03-15-synedrio-dikaiwmamou2500xronia

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1