Κοινωνικά θέματα

23-10-2013

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: «ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ»

2013-10-23-vouli-oikonomika-adynatwn

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Βρούτση, ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, πρότεινε να αποτελέσει προτεραιότητα η στέγη και η διατροφή.

Με άστεγους και πεινασμένους, τόνισε, δε δικαιούμαστε να υποστηρίζουμε ότι ζούμε σε μία χώρα πολιτισμένη, σε μία κοινωνία σύγχρονη με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως το Σύνταγμα ορίζει και οι Διεθνείς Οργανισμοί επιβάλλουν, όταν δεν προασπιζόμαστε το κυρίαρχο, το πρωταρχικό δικαίωμα της ζωής, της επιβίωσης που προϋπόθεση είναι στέγη και η διατροφή. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν έχουν κρεβάτι να κοιμηθούν και ένα πιάτο φαγητό. Που μοιράζονται τα παγκάκια για κατοικία και αναζητούν τροφή στους κάδους απορριμμάτων. Και συμβαίνουν όλα αυτά όταν άλλοι ζουν σε άφθονο πλούτο, στη χλιδή και στη σπατάλη. Όταν το Δημόσιο δαπανά τεράστια ποσά για πολυτελείς εγκαταστάσεις και ποικίλες επουσιώδεις εκδηλώσεις.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να φροντίζει να μη φθάνουν πολίτες στην εξαθλίωση, αλλά αν αυτό συμβεί, οφείλει να τους στηρίξει για να επιβιώσουν. Αυτό είναι δημοκρατικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, ανθρώπινο καθήκον. Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Εθνικό Σχέδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δίνει προτεραιότητα στην επιβίωση. Με σύνθημα-μήνυμα: «Κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος», στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της ξεκινά αγώνα για την επίτευξη των επιδιώξεων αυτών με την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και αποτέλεσμα.

Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μία άλλη κοινωνία με σεβασμό στο δικαίωμα της ζωής, και της ανθρώπινης υπόστασης. Για το σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1