Κοινωνικά θέματα

5/12/2007

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει προσλάβει η εξάρτηση των νέων και εφήβων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο έθιξε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, που συνεδρίασε μετά από επιστολή του προς την Επιτροπή.

Ο κ. Σούρλας παρουσίασε στοιχεία από το διεθνή και ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

Στη Γερμανία, έχει ιδρυθεί το Βίχερνχαους, ένα «θεραπευτήριο» ειδικευμένο για παιδιά και νεαρούς που παρουσιάζουν σοβαρή εξάρτηση από τον υπολογιστή τους και γενικότερα από ηλεκτρονικά μέσα.

Στην Κίνα, στην επαρχία Νταζίνγκ, λειτουργεί από το 2004 Κέντρο Απεξάρτησης για το Νεανικό Εθισμό στο Διαδίκτυο, ενώ στο Πεκίνο απαγορεύτηκε το άνοιγμα νέων Ιντερνέτ Καφέ.

Στις Η.Π.Α. εντοπίστηκε ότι το πρόβλημα είναι σαφώς πιο έντονο, όπως έδειξαν μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford, και τη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου La Salle της Πενσυλβάνια, ακόμα και με απλά και χαρούμενα παιχνίδια στον Η/Υ.

Στην Αγγλία, 1 στα 5 παιδιά ηλικίας 12-16 χρονών είναι εξαρτημένα από παιχνίδια στον Η/Υ, όπως έδειξε έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trend.

Στην Ισπανία έρευνες σε παιδιά 13-18 ετών από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγας, έδειξαν ότι η υπερβολική χρήση κομπιούτερ σχετίζεται άμεσα με το σύνδρομο της εξάρτησης.

Στην Αμερική, η American Medical Association, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες για να αναγνωριστεί επίσημα ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως ψυχολογική διαταραχή με σκοπό την εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης για όσους διαγνωσθούν με συμπτώματα εθισμού στα videogames.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Σούρλας επισήμανε πως δεν υφίσταται κάποια οργανωμένη δομή για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Γίνονται όμως μελέτες από ειδικούς επιστήμονες που θίγουν το πρόβλημα και τις συνέπειές του και εντοπίζουν την εξάρτηση των νέων από τους Η/Υ και το Διαδίκτυο και στη χώρα μας. Ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στα κύρια σημεία συμπερασμάτων των Ελλήνων επιστημόνων, αποσπάσματα των οποίων, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

• Στα σημερινά παιδιά είναι πρόδηλα τα συμπτώματα της "κομπιουτεροεξάρτησης".
• Αυτό που δεν έχει τονιστεί είναι μια σειρά "στερητικών συμπτωμάτων", που παρατηρούνται στον χρήστη: νευρικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, εμμονή, διάσπαση της προσοχής, ευκολία κόπωσης
• Το 18,2% των 15χρονων παιδιών στην Αττική παρουσιάζει περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση του Διαδικτύου
• Είναι ένα νέο είδος εθισμού, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ
• Η υπερβολική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή λειτουργεί δυσμενώς και σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων του ανθρώπου και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παθολογική
• Στις περιπτώσεις που η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι υπέρμετρη και ξεπερνά τις 5-6 ώρες ημερησίως σε καθημερινή βάση, έχουν διαπιστωθεί συμπτώματα ψυχικών διαταραχών
• Τα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία μας είναι διαρκώς αυξανόμενα.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1