Κοινωνικά θέματα

8-12-2006

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Ε.Σ.Α.ΜΕΑ)

2006-12-8-e-s-amea-1  
2006-12-8-e-s-amea-2  

«Η Πολιτεία έχει καθήκον να στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας με αναπηρία και να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε να μπορούν ισότιμα, ισάξια και με αίσθημα αξιοπρέπειας να απολαμβάνουν όχι μόνο αυτά τα οποία το Σύνταγμα ορίζει, αλλά και όσα ο ανθρωπισμός επιβάλλει». Με αυτά τα λόγια ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας παρέλαβε την ετήσια Έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) από τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη, σε ειδική τελετή στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας.

Ο κ. Σούρλας εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι συμπολίτες μας, επισήμανε τις προόδους που έχουν γίνει τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς νοοτροπίας της κοινωνίας μας, τόνισε όμως ότι «πολύ περισσότερα έχουμε ακόμη να κάνουμε».

Η φετινή Έκθεση έχει τίτλο «Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ως εργαλείο για την προώθηση της εξίσωσης των ευκαιριών και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία – Κείμενο αναφοράς για τον τρόπο διασφάλισης της οριζόντιας ένταξης της αρχής της μη διάκρισης και του κριτηρίου της προσβασιμότητας στα Επιχειρησιακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2007-2013». Αναφέρει ότι η σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα –βάσει του νέου κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε.– να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ώστε να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινή τους ζωή (απασχόληση, κατάρτιση, εκπαίδευση, πολιτισμός, ηλεκτρονική πληροφόρηση, υγεία, πρόνοια, κοινωνική φροντίδα, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ).

Η Έκθεση δημοσιεύεται ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1