Κοινωνικά θέματα

3-12-2004

Στον Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιώργο Σούρλα η Ετήσια Έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

 

2004-12-3 anapira atoma  2004-12-3 anapira atoma1  2004-12-3 anapira atoma2 

«Η Βουλή, στο σύνολό της, στέκεται με ευαισθησία και υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία. Με εθνικό σχεδιασμό και συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού θέματος», τόνισε ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας παραλαμβάνοντας την Ετήσια Έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία από τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη σήμερα το μεσημέρι, επ' ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πρέπει όμως να γίνουν πολλά ακόμη», συμπλήρωσε ο κ. Σούρλας. «Στόχος μας πρέπει να είναι η ίση μεταχείριση των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, όπως ρητά ορίζουν το Σύνταγμά μας, οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το Κοινοτικό Δίκαιο».

Ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι η Έκθεση θα δοθεί προς μελέτη και επεξεργασία στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για Θέματα Αναπηρίας, η οποία και θα υποβάλει στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου τις προτάσεις της. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την αγάπη, το σεβασμό και την εκτίμησή του προς τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται να υπερβούν τις φυσικές μειονεξίες και να γίνουν ανεξάρτητοι, δημιουργικοί και χρήσιμοι για τον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ολόκληρη η Ελλάδα χάρηκε και θαύμασε τους αθλητές της Παράλληλης Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα μας, ενώ η Βουλή τίμησε τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειάς της.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Γ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε την ανάγκη «συντονισμένης προσπάθειας όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, πρωτίστως της Κυβέρνησης και της Βουλής, ώστε μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό μακράς πνοής να αναπτυχθούν δομές και υπηρεσίες που θα παρέχουν τη δυνατότητα στα άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης να αποϊδρυματοποιηθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, ανάλογα με το βαθμό αυτονομίας που διαθέτουν, σε μορφές αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης».

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Θέματα Αναπηρίας κυρία Ελευθερία Μπερνιδάκη επεσήμανε ότι το θέμα της αναπηρίας και του κοινωνικού αποκλεισμού δεν βρίσκεται μακριά μας, αλλά αφορά εν δυνάμει όλους μας, γι' αυτό αποτελεί καθήκον τόσο των φορέων της πολιτείας όσο και του κάθε πολίτη ατομικά, η εξασφάλιση ευκαιριών και ισότιμης συμμετοχής σε όλους τους συνανθρώπους μας.
Τέλος, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Μανώλης Σκουλάκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται πανστρατιά τόσο για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών όσο και για την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς της κοινωνίας προς τους ανθρώπους με αναπηρία.

Το πρωί επισκέφθηκαν τον κ. Σούρλα παιδιά και γονείς από το σύλλογο «Το εργαστήρι», όπου εκπαιδεύονται και εργάζονται νέοι με νοητική υστέρηση, οι οποίοι τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις τους, πρόσκληση που αποδέχθηκε ευχαρίστως ο Αντιπρόεδρος της Βουλής.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1