Κοινωνικά θέματα

11-3-2009

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ
«ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»


Κατά τη συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας με θέμα «Γυναίκα και Εθελοντισμός – Γυναίκα και κοινωνική προσφορά», ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας αναφέρθηκε σε δύο γυναίκες-σύμβολα της εθνικής και κοινωνικής προσφοράς. Συγκεκριμένα ο κ. Σούρλας είπε:

«Μετά από τα πολλά και σημαντικά που έχουν λεχθεί θα περιορισθώ στην εθελοντική προσφορά των γυναικών στην πολιτική και στους εθνικούς αγώνες. Στην πολιτική στην πρωτοπόρο της κοινοβουλευτικής ζωής την πρώτη Βουλευτή Ελένη Σκούρα και στους Εθνικούς αγώνες της Ελένης Ιωαννίδη.

H Ελένη Σκούρα γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 19 χρόνια της ζωής της στο Βόλο. Εκεί έδειξε τα πρώτα της ψυχικά χαρίσματα βοηθώντας, φτωχούς,τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους της καθημερινότητας που είχαν ανάγκη.
Πρόκειται για μια γυναίκα:
• Με κοινωνικές πρωτοβουλίες:
Διεκδίκησε πεισματικά τη φοίτηση της στο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου- παρότι απαγορευόταν- κι άνοιξε στο Βόλο τον δρόμο για το δικαίωμα της μόρφωσης, της εκπαίδευσης, τις ισότιμες θέσεις της γυναίκας στην κοινωνία. Υπήρξε βασικός παράγοντας για την ίδρυση του πρώτου Γυμνασίου θηλέων του Παρθεναγωγείου στο Βόλο. Ήταν διαπρεπής νομικός και εξαίρετη μουσικός.
• Πρωτοπόρο στην πολιτική:
Ήταν η πρώτη ελληνίδα που εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1952 με το Κόμμα του «Ελληνικού Συναγερμού».
Κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή (2 Φεβρουαρίου 1953) ο Π. Κανελλόπουλος, Υπουργός τότε Εθνικής Άμυνας είπε: «Σήμερα ολοκληρώνεται εις την Ελλάδα η Δημοκρατία. Σήμερα δικαιούμεθα να ισχυρισθώμεν κατά τρόπον απόλυτο πλέον ότι η Ελλάς είναι Δημοκρατία θεωρώντας ισότιμους τους έλληνες αδιακρίτως φύλλου».
• Με πατριωτική δράση:
Ανέπτυξε πατριωτική δράση κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή. Συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε. Τιμήθηκε για την προσφορά της στην πατρίδα με το χρυσό μετάλλιο εξαίρετων πράξεων.
• Με επιστημονική κατάρτιση:
Σπούδασε Νομική και υπήρξε διαπρεπής Νομικός
• Με κοινωνική ευαισθησία:
Εισήλθε στη πολιτική πλούσια και έφυγε πάμφτωχη. Η ανιδιοτέλεια και η κοινωνική της ευαισθησία διαγράφεται ανάγλυφη στην μεγαλειώδη της χειρονομία: χάρισε το μπριγιαντένιο δαχτυλίδι που της είχε κάνει δώρο ο άνδρας της όταν αρραβωνιάστηκαν, στην Πόπη, την κοπέλα που τη φρόντιζε, προκειμένου να της εξασφαλίσει την προκαταβολή που όφειλε στον εργολάβο του σπιτιού που η Πόπη έχτιζε.

Η Ελένη Σκούρα αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς. Αισθάνθηκε την εγκατάλειψη της πολιτείας. Έζησε την πολιτεία ως απειλή όταν πήρε ένα ειδοποιητήριο από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύτηκε με την επισήμανση ότι αν δεν πλήρωσε το ποσό των 4.960 δρχ. θα προέβαιναν σε νομικές διαδικασίες. Η Ελένη Σούρα πέθανε στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης το 1991, μόνη, ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη. Το 2005 έγινε η διακομιδή των οστών της από τη Θεσσαλονίκη στο Κοιμητήριο του Βόλου. Το 2006 τοποθετήθηκε η προτομή της στην Πλατεία του Δημαρχείου Βόλου.

Mια άλλη γυναίκα, η Ελένη Ιωαννίδου διακρίθηκε για την προσφορά της κατά το Επος του '40.
Η Ελένη Ιωαννίδου, από την Κυπαρισσία, το Φεβρουάριο του 1941 στο τηλεγράφημά της προς τον Πρωθυπουργό Αλεξ. Κορυζή αναφέρει:
«Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωαννίδης έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας υιούς μου: Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω Ιωαννίδη να εκδικηθεί τον Θάνατον του αδελφού των.
Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας: Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδη κλάσεως 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσι ονοματικώς και ούτοι εις πάσαν περίστασιν ανάγκην της Πατρίδος ή τυχόν απώλειας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.
Ύστατον επιφώνημα θέλει είναι: Ζήτω η Πατρίς».

Προς ενημέρωση σας, σημειώνεται ότι, έπειτα από πρότασή του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα προς τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ και στο Δήμαρχο Κυπαρισσίας με την οποία ζητούσε την στηθεί άγαλμα στην Κυπαρισσία, την Κυριακή 29 Μαρτίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελένης Ιωαννίδη ως σύμβολο της Ελληνίδας Μητέρας του Έπους 1940, «ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 40».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1