Ο κ. Σούρλας εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στην εκδήλωση της Πανευρωπαϊκής Ημέρας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 18-9-2004 στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής, για τη δωρεά οργάνων σώματος και την μεταμόσχευση, αναφέρθηκε στην ύψιστη αυτή έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας που επιτελείται με την προσφορά οργάνων, δηλαδή την προσφορά ζωής. Διατύπωσε στη συνέχεια ορισμένες πρακτικές παρατηρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν σε μια αποτελεσματικότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας που υπάρχει στην κοινή γνώμη και έτσι να αυξηθεί η προσφορά.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του νόμου περί μεταμοσχεύσεων. Ιδιαίτερα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το θέμα της εικαζόμενης συναίνεσης, δηλαδή να είναι μία καθαρή διαδικασία με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα του ανθρώπου στο σώμα του χωρίς κανένα περιορισμό. Επίσης και το θέμα του υποχρεωτικού για το γιατρό να αφαιρεί την μηχανική υποστήριξη όταν διαπιστωθεί εγκεφαλικός θάνατος.
Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τρεις σκιές που βαρύνουν το θέμα των μεταμοσχεύσεων:
1. Η λίστα αναμονής. Πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν επιστημονικά για την αντικειμενική αξιολόγηση και την κατάρτιση της λίστας αναμονής. Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και δυνατότητα πρόσβασης στη λίστα κάθε ενδιαφερομένου. Να ενημερωθεί πλήρως η κοινή γνώμη προκειμένου να πειστεί ότι δεν υπάρχει – όπως πράγματι δεν υπάρχει – καμία παρέμβαση, καμία συναλλαγή, καμία παραβίαση.
2. Τα περί εμπορίας οργάνων σώματος. Δυστυχώς άσχετοι ή κακόβουλοι διατείνονται ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Είναι γνωστό ότι οι μεταμοσχεύσεις είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις που γίνονται σε μεγάλα νοσοκομεία. Η διαπίστωση αν ένα μόσχευμα είναι κατάλληλο για μεταμοσχεύσεις είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένες εξετάσεις.
Επομένως, διερωτήθηκε ο κ. Σούρλας, εφόσον απαιτούνται αυτές οι προϋποθέσεις πώς μπορεί να γίνει υφαρπαγή οργάνων για να χρησιμοποιηθούν αυτά για μεταμόσχευση σε συγκεκριμένο ασθενή. Πώς μπορεί να γνωρίζει κανείς πού θα πάει το μόσχευμα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για να αναπτυχθεί κύκλωμα εμπορίας.
3. Ο εγκεφαλικός θάνατος. Αυτός διαπιστώνεται μετά από συγκεκριμένες δοκιμασίες παγκοσμίως αποδεκτές και από τρεις εξειδικευμένους γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων σε δύο διαδοχικές εξετάσεις. Γιατροί που ασχολούνται με μεταμοσχεύσεις δεν συμμετέχουν σε καμία φάση της διαδικασίας για την διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου. Επομένως τα περί αμφιβολιών και σκοπιμοτήτων για πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου είναι εντελώς αυθαίρετα και ανυπόστατα.
Καταλήγοντας ο κ. Σούρλας τόνισε ότι αυτές οι σκιές πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενημέρωση της κοινής γνώμης και ό,τι άλλο ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας μας που δυστυχώς είναι η τελευταία στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων σώματος.