Κοινωνικά θέματα

14-15/3/2007

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

 

2007-03-16-afganistan-1

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Σούρλας με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ομάρ Σουλτάν (αριστερά), τον Υπουργό Κατά των Ναρκωτικών κ. Ε. Σάμι (δεξιά) και τους Βουλευτές κ. Μουσιώνη Άρη και κ. Κ. Κιλτίδη (δεξιά)

2007-03-16-afganistan-5

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Σούρλας
με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Αφγανιστάν κ. Ασραλάχ 

Την έντονη επιθυμία προσπάθεια να απαλλαγεί από την παραγωγή ηρωίνης εξέφρασαν οι Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι του Αφγανιστάν στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα και στους Βουλευτές που τον συνόδευαν κατά την επίσκεψή του στην Αφγανική πρωτεύουσα. Αυτό διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψή τους στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα μιας χώρας κατέχει το 92% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης.

Οι συναντήσεις του Αντιπροέδρου της Βουλής πραγματοποιήθηκαν με τον Υπουργό για την καταπολέμηση των ναρκωτικών κ. Ε. Σάμι, το προεδρείο της Αφγανικής Βουλής, τον αναπληρωτή Πρόεδρο της χώρας κ. Αρσαλάχ και τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Ομάρ Σουλτάν.

2007-03-16-afganistan-3 2007-03-16-afganistan-2

Αναλυτική συζήτηση για το μείζον θέμα των ναρκωτικών έγινε με τον Αφγανό Υπουργό για την καταπολέμηση των ναρκωτικών Ε. Σάμι ο οποίος αφού παρουσίασε την έκταση του προβλήματος επεσήμανε ότι οι εκτάσεις που καλλιεργείται η οπιοπαπαρούνα ανέρχονται σε 1.500.000 στρέμματα ενώ ο αριθμός των καλλιεργητών ξεπερνά τους 1.500.000.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα εισοδήματα των καλλιεργητών της οπιοπαπαρούνας δεν ξεπερνούν συνολικά τα 700.000.000 δολάρια, αφού τα περισσότερα χρήματα καταλήγουν στους διακινητές της ηρωίνης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρότεινε χαρακτηριστικά δύο λύσεις:
• Ή την οικονομική ενίσχυση αυτών των καλλιεργητών ώστε να προχωρήσουν σε εναλλακτικές καλλιέργειες (σιτάρι κλπ) ή
• Να νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας και το όπιο να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για φαρμακευτική χρήση.

Ο κ. Σάμι τόνισε επίσης ότι οι λύσεις αυτές και άλλα έργα υποδομής στην περιοχή όπου καλλιεργείται η οπιοπαπαρούνα θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της χώρας καθώς και την εδραίωση της ασφάλειας σε μια γεωγραφική περιοχή που αγωνίζεται να βγει από την κρίση.

Όλοι οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και οι Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Σούρλας αναφέρθηκαν στους άρρηκτους δεσμούς των δύο χωρών που ξεκινούν από τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά και τη συνδρομή της Ελλάδος σήμερα στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Συγκεκριμένα θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερωθούν για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Επίσης αναφέρθηκαν στις πολιτιστικές σχέσεις και ευχαρίστησαν την Ελλάδα για τη διάσωση των πολιτιστικών στοιχείων με την οικονομική ενίσχυση της χώρας μας στην ανέγερση του μουσείου της Καμπούλ. Επίσης για την οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Κέντρου Μουσικής τα οποία εδρεύουν στην Αφγανική πρωτεύουσα αλλά και την κατασκευή δύο σχολείων καθώς και του κεντρικού κτιρίου του Υπουργείου Γυναικείων Υποθέσεων.

2007-03-16-afganistan-4Κατά την επίσκεψη αυτή το κλιμάκιο των Βουλευτών επισκέφθηκε τις μονάδες των Ελλήνων στρατιωτικών που μετέχουν στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Αρωγής ( ΙSAF) και ενημερώθηκαν από τον διοικητή της Β΄ Στρατιάς στρατηγό Φρ. Φράγκο για την προσφορά της Υγειονομικής Μονάδας που διατίθεται όχι μόνο στις στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και στην κοινωνική προσφορά που παρέχεται στους πολίτες του Αφγανιστάν.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας και οι Βουλευτές διαβίβασαν στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τις προτάσεις των Αφγανών Αξιωματούχων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και ενημέρωσαν τους Ευρωβουλευτές για να αναλάβουν πρωτοβουλία έτσι ώστε η πολύπαθη αυτή χώρα να βγει από την κρίση και να περιοριστεί η διάθεση ηρωίνης στην Ευρώπη που σημειωτέον ότι για το 90% των χρηστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα προέλευσης είναι το Αφγανιστάν.

link go16x16 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


link go16x16 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

link go16x16 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟΝ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1