Πέραν του χαιρετισμού που απεύθυνε ο κ. Σούρλας κατά την εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος των Εβραίων πρότεινε να τιμηθεί ο Έρμαν Σπίρερ για την μεγάλη του εθνική προσφορά προς τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.
Ο Έρμαν Σπίρερ που γεννήθηκε στην Σμύρνη από γονείς Ελβετοεβραίους, κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, προστάτεψε πολλά γυναικόπαιδα από την ατίμωση και σφαγή, προσφέροντας άσυλο στις ιδιόκτητες καπναποθήκες του που έφεραν ελβετική σημαία. Ναύλωσε με δικά του έξοδα ατμόπλοια και μετέφερε πρόσφυγες στην Ελλάδα τους οποίους ενίσχυσε οικονομικά στα πρώτα βήματα της προσφυγιάς. Για την μεγάλη του προσφορά ο Μητροπολίτης Σμύρνης εθνομάρτυρας Χρυσόστομος τον αποκάλεσε μέγα εθνικό ευεργέτη.
Ο κ. Σούρλας πρότεινε:
Την πρότασή του αυτή γνωστοποιεί με επιστολές του προς το Δήμαρχο Βόλου κ. Κ. Μήτρου, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μικρασιατικών Συλλόγων Κεντρικής Ελλάδος κ. Γ. Νέμτσα.