Εθνικά θέματα

5/7/2008

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

2008-07-05-roumania-1


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας μετά από την Κύπρο, μαζί με βουλευτές ελληνικής καταγωγής του εξωτερικού, επισκέφθηκε τη Ρουμανία. Κατά την διήμερη παραμονή του εκεί συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πατριάρχη κ. Δανιήλ.

Διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ φιλικές, η συνεργασία άριστη και οι προοπτικές για το μέλλον ευοίωνες. Η ηγεσία της Ρουμανίας αναγνωρίζει την ουσιαστική συνδρομή της Ελλάδας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισχυρή βάση των καλών σχέσεων αποτελούν η κοινή πορεία και οι απελευθερωτικοί αγώνες των δύο λαών κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και βέβαια η ύπαρξη του ελληνικού στοιχείου που δέσποζε στην ευρύτερη περιοχή των βαλκανίων με έδρα τη Ρουμανία επί ένα και πλέον αιώνα. Σ' αυτή την σχέση καθοριστικός σύνδεσμος είναι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι 17 ελληνικής καταγωγής βουλευτές του Ρουμανικού Κοινοβουλίου.

Η πολιτική ηγεσία έκανε δεκτή την πρόταση του Γ. Σούρλα να οργανωθεί από τα δύο Κοινοβούλια κοινό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι και στην Αθήνα, για τον πολιτισμό και την κοινή πορεία των δύο λαών και του οποίου οι εργασίες θα τελειώσουν στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Θα γίνουν εκδηλώσεις προς τιμήν του Δανιήλ Φιλιππίδη, ο οποίος και έδωσε στη Ρουμανία το όνομά της και προς τιμή του μεγάλου εθνεγέρτη και οραματιστή της Βαλκανικής συνεργασίας Ρήγα Βελεστινλή.

Εξάλλου ο Γ. Σούρλας ανέλαβε την υποχρέωση να μεταφέρει πρόταση του Πατριάρχη Ρουμανίας στον Αρχιεπίσκοπο και την Ελληνική Κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα Σύνοδος των Ορθόδοξων Εκκλησιών, των οποίων οι χώρες μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συμμετοχή και εκπροσώπων της πολιτικής των χωρών αυτών.

Η επίσκεψη του Γ. Σούρλα στη Ρουμανία έκλεισε με μια σημαντική ομιλία του με θέμα: «Το όραμα του Ρήγα Βελεστινλή για τα Βαλκάνια είναι πάντα επίκαιρο», που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας ενώπιον πολλών βαλκανικών βουλευτών ελληνικής καταγωγής και ομογενών της Ρουμανίας.

 2008-07-05-roumania-5   2008-07-05-roumania-2
 2008-07-05-roumania-3
2008-07-05-roumania-6  2008-07-05-roumania-4

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1