Εθνικά θέματα

16-11-2006

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

2006-11-16-omades-filiasΠαρουσία της Προέδρου της Βουλής κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα και της Υπουργού Εξωτερικών κας Μπακογιάννη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Προεδρείων των Ομάδων Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με κεντρικό στόχο την ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος που έχει την ευθύνη για τις Ομάδες Φιλίας (διακομματικές επιτροπές που πραγματοποιούν σχέσεις συνεργασίας με κοινοβούλια άλλων χωρών) κ. Γ. Σούρλας ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής για την έμπρακτη στήριξη των Ομάδων Φιλίας και τόνισε ότι ενώ το 2004 υπήρχαν 47 Ομάδες Φιλίας αυξήθηκε ο αριθμός τους σε 68 αναπτύσσοντας δηλαδή κοινοβουλευτικές σχέσεις σε 35 Ευρωπαϊκές και 33 άλλων χωρών.

Ο κ. Σούρλας μιλώντας στα μέλη των Προεδρείων των Ομάδων Φιλίας εξήρε και το ρόλο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) στην οποία υπάγονται 172 βουλευτές Ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο. Μάλιστα τόνισε ότι από τους 20 βουλευτές στην Αυστραλία οι 7 είναι υπουργοί, ότι η ΠΑΔΕΕ έχει ως μέλος της και τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Ποπέσκου-Ταριτσάνου αλλά και υπουργούς Εξωτερικών και μέλη αρκετών κυβερνήσεων σε τρίτες χώρες.

Τόνισε το σημαντικό ρόλο της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας κι ότι η ενημέρωση των βουλευτών για τα κρίσιμα και σημαντικά θέματα βοηθούν στην αποτελεσματικότερη άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ενώ πρότεινε συχνότερες συνεδριάσεις των Προεδρείων των Ομάδων Φιλίας με την παρουσία και της υπουργού Παιδείας για θέματα που αφορούν τη γλώσσα μας και τις έδρες Νεοελληνικής λογοτεχνίας σε ξένα Πανεπιστήμια.

Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Μπακογιάwη αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των βουλευτών, ανέδειξε τις προτεραιότητες του ΥΙΙΕΞ , τα νέα ανοίγματα που γίνονται στην Αφρικανική ήπειρο και τη θεσμοθέτηση υπηρεσίας που θα υποστηρίζει τις Ελληνικές υποψηφιότητες στους διεθνείς οργανισμούς. Έκανε εκτενή αναφορά στα Ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό, τις εξαιρετικές σχέσεις μας με την Κίνα και τη Ρωσία.

Τέλος, οι βουλευτές έθεσαν ερωτήματα που αφορούσαν τις χώρες ευθύνης τους και πήραν απαντήσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία κι επίτευξη των Εθνικών στόχων.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1