Εθνικά θέματα

7-11-2006

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ

2006-11-7-armeniki-antiprosopeia

Οι Ελληνικοί θησαυροί του Ματενανταράν που αποτελούνται από σπάνια μοναδικά Ελληνικά χειρόγραφα αλλά και κείμενα της κλασικής μας αρχαιότητας που μεταφράστηκαν στην Αρμενική γλώσσα και διασώζονται μέχρι σήμερα , θα περιέλθουν σε μελέτη Ελλήνων ειδικών ενώ ακριβή αντίγραφά τους θα μεταφερθούν στη χώρα μας για την αξιοποίησή τους.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των επαφών του Αντιπρόεδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα με τον Αρμένιο ομόλογό του Βαχάν Χοβανεσιάν οποίος επισκέφθηκε τη Βουλή για διμερείς συναντήσεις.

Ο κ. Χοβανεσιάν που είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής στο Έρεβαν αλλά παράλληλα είναι και διαπρεπής αρχαιολόγος –ιστορικός στη χώρα του έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στην πρόταση Σούρλα για την αξιοποίηση των Ελληνικών χειρογράφων (ορισμένα από αυτά είναι μεταφρασμένα κείμενα του Πλάτωνα ενώ τα πρωτότυπα κείμενα έχουν χαθεί).

Στο Κέντρο χειρογράφων Ματενανταράν που είναι το μοναδικό και το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο αρχαίων χειρογράφων (που έλαβε την ονομασία του από τον «Άγιο της Μετάφρασης» τον Μεσρόπ Μαστότς εφευρέτη του Αρμενικού αλφαβήτου) φιλοξενεί περισσότερα από 17.000 χειρόγραφα (Ελληνικά, αρμενικά, περσικά, αραβικά, ινδικά κ.α.). Στο συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο υπάρχουν και σαράντα Ελληνικά χειρόγραφα επί μεμβράνης , ενώ διασώζονται και πολλά άλλα Ελληνικά κείμενα μεταφρασμένα στην Αρμενική γλώσσα. Να σημειωθεί ότι το βαρύτερο χειρόγραφο ζυγίζει 34 κιλά.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ .Σούρλας ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία τον Δεκέμβριο του 2005, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αρμενικής Βουλής και τον Πατριάρχη Κερέκιν κι ανώτατους αξιωματούχους της πολιτικής ζωής και τους είχε θέσει το ζήτημα να λειτουργήσει Ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία στο Ερεβάν (Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό το 301) και να ανεγερθεί μνημείο για τη γενοκτονία των Ποντίων –δίπλα σε αυτό της Γενοκτονίας των Αρμενίων - αίτημα που είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι των Ελληνικών κοινοτήτων στη χώρα.

Στη συνάντηση του κ. Σούρλα με τον κ. Χοβανεσιάν τονίστηκαν οι θερμές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών κι ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Αρμενία στις μεταρρυθμίσεις που διενεργούνται στη χώρα και στις αλλαγές που συντελούνται.

Μάλιστα, όπως; τόνισε ο κ. Χοβανεσιάν στον κ Σούρλα ο οποίος είναι επικεφαλής των Ομάδων Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα ακολουθήσει πρόσκληση των μελών της διακομματικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Αρμενίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στη χώρα του.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1