Εθνικά θέματα

31-3-2005

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΣΟΒΟΥ

2005-05-31 kosovo2
 

«Είμαστε κοντά Γι αυτό πρέπει να συνυπάρξουμε ειρηνικά και δημιουργικά. Κι η Ελλάδα έχει συμβάλλει σταθερά για την έξοδο του Κοσόβου απ το αιματηρό παρελθόν του. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περιπέτειες...». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Βουλής του Κοσόβου.

Πρόκειται για 15 βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής της Πρίστινα οι οποίοι ήλθαν στη χώρα μας για διήμερη επίσκεψη εργασίας προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία της Βουλής, τις σχέσεις των κομμάτων, τη νομοθετική διαδικασία, το ρόλο της αντιπολίτευσης και την κοινοβουλευτική συνεργασία.

Ο κ. Σούρλας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η θέση μας στο ζήτημα του Κοσόβου είναι 2005-05-31 kosovoξεκάθαρη. .Χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την ασφάλέια των μη Αλβανικών κοινοτήτων και ειδικότερα των Σέρβων , για την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων και εκτοπισμένων . Και να ληφθεί μέριμνα για την αποκατάσταση των καταστροφών εκκλησιών και πολιτιστικών μνημείων... Η δρομολόγηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου , να προέλθει από ειρηνικές διαδικασίες , να είναι συμβατή με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών...».

Ο Πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου κ. Νexhat Daci εξέφρασε το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στο να βγει το Κόσοβο απ την κρίση και μετέφερε ένα κυρίαρχο αίτημα για την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Πρίστινα με τη Θεσσαλονίκη και το εμπορικό λιμάνι προκειμένου να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις.

Ο κ. Daci μίλησε για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Κοσόβου, τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και την ανάγκη για ευθυγράμμιση με τα Ευρωπαϊκά στάνταρς.
Απαντώντας ο κ. Σούρλας τον διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα για εμπορική συνεργασία και ανάπτυξη του άξονα Πρίστινας-Θεσσαλονίκης . Υπογράμμισε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Κόσοβο «Και γι αυτό είναι αναγκαίο να πεισθούν οι πολίτες σας ότι αυτός είναι ο δρόμος για την ευημερία απομονώνοντας όμως και εκείνους που υπονομεύουν αυτή την προοπτική Το μέλλον του Κοσόβου είναι στην Ευρώπη . Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την προοπτική αυτή» κατέληξε ο κ. Σούρλας.

Διβάστε το άρθρο του Γ Σούρλα: "Κόσοβο, η επόμενη μέρα"

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1