Εθνικά θέματα

10/11/2004

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΙΛΙΑΣ

 2004-11-10 proedroi filias

Υπό την Προεδρεία του υπευθύνου για τις ομάδες φιλίας αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Σούρλα και με την συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη πραγματοποιήθηκε στις 10-11-2004, ευρεία σύσκεψη στη Βουλή με τους προέδρους των 56 Ομάδων Φιλίας.

Πρόκειται για τις Ομάδες Ελλήνων βουλευτών οι οποίες αναπτύσσουν σχέση στενής συνεργασίας και φιλίας με 56 αντίστοιχα Κοινοβούλια άλλων χωρών.

Ο κ. Σούρλας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι Ομάδες Φιλίας για την προώθηση των Εθνικών μας θεμάτων και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των Κοινοβουλίων.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα των συναντήσεων με τους Πρέσβεις των αντιστοίχων Χωρών ενώ ως απαραίτητη προϋπόθεση προσδιόρισε την ανάγκη συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης θεώρησε πολύ σημαντική αυτή την συνεργασία διευκρινίζοντας ότι είναι στην διάθεση της Βουλής και των Ομάδων Φιλίας για την παροχή πληροφοριών έτσι ώστε οι Βουλευτές να πραγματοποιούν αποτελεσματικό έργο. Επίσης μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της κοινοβουλευτικής Διπλωματίας ως μέσου σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους Βουλευτές.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό - υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας- «υπαγορεύουν τη μέγιστη συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την κινητοποίηση των Ομάδων Φιλίας»

Ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής με τον Υφυπουργόυ Εξωτερικών κ. Βαληνάκη και τον προϊστάμενο του Διπλωματικού Γραφείου της Βουλής κ. Καραμπαρμπούνη

 

Αποσπάσματα από τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΙΛΙΑΣ

(Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2004)

Παρίσταται :
1. O Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης
2. Ο προϊστάμενος του Διπλωματικού Γραφείου της Βουλής κ. Καραμπαρμπούνης
3. Οι Συνεργάτες των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων κ. Μ. Μακρυγιάννης και η κα Ντόλκα αντιστοίχως

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας αποτελούν διεθνή θεσμό που σκοπό έχει την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων όλων σχεδόν των Χωρών. Η Ελληνική Βουλή δίνει μεγάλη σημασία στην ισχυροποίηση και αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού και γι΄ αυτό έχει αναβαθμίσει τη δραστηριότητά της στο επίπεδο αυτό. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο λειτουργούν Ομάδες με Κοινοβούλια τόσο χωρών της Ευρώπης, όσο και εκτός αυτής.

ΣΚΟΠΟΣ

1. Η ανάπτυξη σχέσεων, ο συντονισμός ενεργειών και δραστηριοτήτων, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των μελών των Κοινοβουλίων των χωρών
2. Η προώθηση και επεξεργασία θεμάτων που απασχολούν την ελληνική πολιτική γεγονός που εξυπηρετεί και τους στόχους της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και ενισχύει τον ρόλο των κοινοβουλίων
3. Η εν γένει άσκηση και εφαρμογή της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ (1996-2004) 

Σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο λειτουργούν 56 Ομάδες Φιλίας στα Προεδρεία των οποίων εκτός από βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος, συμμετέχουν και 82 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από το 1996 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 20 επισκέψεις Ομάδων Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς το Εξωτερικό και αντίστοιχος αριθμός Ομάδων Φιλίας ξένων Κοινοβουλίων προς την Ελλάδα.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ (ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ)

 Οι Προσκλήσεις γίνονται από τη Βουλή των Ελλήνων.
Οι επισκέψεις μετά από σχετικό αίτημα των κοινοβουλίων των άλλων χωρών.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμά των επισκέψεων των ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα συνήθως περιλαμβάνει :
• Συνάντηση με την αντίστοιχη Ομάδα Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων
• Συνάντηση με τον Υπουργό η Υφυπουργό Εξωτερικών
• Συναντήσεις με άλλους Υπουργούς (ύστερα από εκδήλωση συγκεκριμένου ενδιαφέροντος από τους ξένους βουλευτές)
• Συναντήσεις με προξενεία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών (συνήθως με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων )
• Συνάντηση με το Πρόεδρο ή και Αντιπρόεδρο της Βουλής καθώς και τουριστικές επισκέψεις (Μουσεία, Ακρόπολη, Δελφούς Επίδαυρο κ.λ.π.)

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1