Εθνικά θέματα

18-3-2009

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
– ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ

2009-03-15ews18-padee-1


Στην οικονομική κρίση, στα εθνικά θέματα και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Περιφερειακής Διάσκεψης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε) στις Βρυξέλλες.

Η Πα.Δ.Ε.Ε, που αποτελείται από 205 βουλευτές ελληνικής καταγωγής (132 εν ενεργεία και 73 πρώην) οι οποίοι εκλέγονται σε κοινοβούλια άλλων χωρών και πολλοί κατέχουν κυβερνητικές θέσεις προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες για την Ελλάδα, ενημερώνεται για τις θέσεις της Ελλάδας, στηρίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και παρεμβαίνει για την προώθηση και επίλυση των εθνικών μας θεμάτων.

Μετά από εκτενή συζήτηση για τα εθνικά θέματα και την οικονομική κρίση αποφασίσθηκε να εκδοθεί ψήφισμα μετά από την εισήγηση του Γ. Σούρλα που ζητά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Τα 253 αρχαία αγάλματα και άλλα έργα τέχνης που πήρε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα επί Τουρκοκρατίας το 1800 και τα μετέφερε στο Λονδίνο πρέπει να επιστραφούν στον Παρθενώνα, στο πιο εμβληματικό μνημείο της ανθρωπότητας, μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Είναι ανεπίτρεπτο σε μια εποχή που η Ευρώπη επαίρεται για το πολιτιστικό της επίπεδο να παραμένουν για δύο και πλέον αιώνες ακρωτηριασμένοι θησαυροί.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι πάντες πως η αρμονία, η αισθητική, η ομορφιά, οι αρετές που εκφράζουν τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν διασπώνται, δεν τεμαχίζονται, δεν είναι εμπορεύματα και δεν υποδουλώνονται.

Πρόκειται για αξίες, δημιουργήματα τέχνης υψίστης σημασίας που δεν πεθαίνουν και βεβαίως δεν τιμούν όσους τα κατακερμάτισαν, τα εμπορεύτηκαν και τα άδειασαν από το συμβολικό και πραγματικό τους περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τη διαιώνιση της μεγάλης αυτής πολιτιστικής εκκρεμότητας. Ήρθε η ώρα επιστροφής των γλυπτών στη γενέθλια γη, για την επανένωση με τα γλυπτά του Παρθενώνα και την αισθητική και ηθική αποκατάστασή τους. Άλλωστε το τελευταίο προσχηματικό «επιχείρημα» της Αγγλίας ότι δεν υπάρχει κατάλληλο μουσείο για να τα εκθέσουν κατέπεσε μετά τη λειτουργία του μουσείου της Ακρόπολης».

Ο κ. Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Πα.Δ.Ε.Ε να εκδοθεί το ψήφισμα και συνεχάρη τα μέλη της για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση των εθνικών μας ζητημάτων και για την προβολή της Ελλάδος στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα ως τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης στις Βρυξέλλες η Πα.Δ.Ε.Ε πραγματοποίησε συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, με Έλληνες Ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε κ. Δημήτριος Γιάνναρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο Γενική Συνέλευση στην Αθήνα με την συμμετοχή όλων των μελών από 27 χώρες.

 

2009-03-15ews18-padee-2  2009-03-15ews18-padee-3 
 2009-03-15ews18-padee-4  2009-03-15ews18-padee-5
FacebookTwitter

01-9999ff

footer1