Εθνικά θέματα

Κύπρος, 8 εως 11 Οκτωβρίου 2004

Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα στην Κύπρο για συμμετοχή στις Αντικατοχικές Εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου και συμμετοχή στο Συνέδριο με θέμα «Κύπρος και Ευρωπαϊκή Πορεία»

 

Ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετέβη στην Κύπρο, ως επικεφαλής διακομματικής ομάδας Βουλευτών, προκειμένου να λάβει μέρος στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου. Τον Αντιπρόεδρο της Βουλής συνόδευσαν στη Μεγαλόνησο οι βουλευτές Θ. Βασιλείου (Ν.Δ.), Θ. Κολιοπάνος (ΠΑΣΟΚ), Σ. Σκοπελίτης (ΚΚΕ), Αθ. Λεβέντης (ΣΥΝ). Σημαντικές επαφές πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Β ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου.

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι καθιερωμένες αντικατοχικές εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΟΡΦΟΥ» που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και μελών του βρετανικού και του ελληνικού κοινοβουλίου, ευρωβουλευτών, αρχηγών των κυπριακών κομμάτων και εκπροσώπων της κυπριακής κυβέρνησης, αντιπροσώπων οργανωμένων φορέων της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και Τουρκοκυπρίων.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο συνέδριο «Εργαστήρι της Ειρήνης» με θέμα «Κύπρος – Ευρωπαϊκή Πορεία», οι εργασίες του οποίου άρχισαν και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2004. Στο συνέδριο αυτό με θέμα την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, που διεξήχθη στη Λευκωσία το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2004, έλαβε μέρος ο κ. Σούρλας όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αρχηγούς Κυπριακών κομμάτων, με Ευρωβουλευτές, αλλά και με Βρετανούς και Γάλλους ομολόγους του που έχουν ασχοληθεί με τα κρίσιμα θέματα της Μεγαλονήσου και έχουν χειριστεί κρίσιμα θέματα για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

01
 9-10-2004: Στο συνέδριο «ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» κηρύττοντας την έναρξη του συνεδρίου με Βουλευτές από το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας και Ευρωβουλευτές. Δίπλα του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης

Ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Σούρλας στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Είναι διαπιστωμένο ότι η ένταξη της Κύπρου στη Ε.Ε. συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία. Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Ελλάδος. Το μεγάλο αυτό επίτευγμα όμως, οφείλεται στον κυπριακό λαό.

Ο κυπριακός λαός κατόρθωσε τη μεγαλόνησο από την φτωχότερη χώρα της περιοχής που ήταν το 1960, όταν ανακηρύχθηκε η. ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να την αναδείξει με την ένταξή της στην Ε.Ε. ως μία από τις πλουσιότερες χώρες.

Η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., διαγράφει μία ξεχωριστή πορεία, γιατί δεν ξεκινά όπως οι άλλες χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια μαζί της. Στην περίπτωση της Κύπρου, η Ε.Ε. είναι ευάλωτη και αντιφατική. Και το λέμε εμείς αυτό, οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίξαμε και στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι ευάλωτη, γιατί δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο αποτελεί έδαφος της Ε.Ε., και αντιφατική και εκτεθειμένη, γιατί διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την ένταξή της, που κρατά υπό την κατοχή της εδάφη της Κύπρου που ανήκουν πλέον στην Ε.Ε. Είναι απαράδεκτο.

Κι όχι μόνον αυτό. Στην Έκθεση της Κομισιόν - όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. δεν γίνεται καμία αναφορά που να συνδέει τη λύση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Καμία αναφορά στα στρατεύματα κατοχής, καμία αναφορά στους εποίκους, καμία αναφορά στις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων. Σιωπή. Ένοχη σιωπή. Βέβαια, αυτό μπορεί στην πορεία να αλλάξει, αλλά εμείς γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ, και εσείς οι εκπρόσωποι των άλλων Κοινοβουλίων μαζί μας

Για να κάνουμε παρεμβάσεις - στο βαθμό που μπορεί ο καθένας - για να πορευτεί καλύτερα η Ε.Ε. και να γίνει πειστική ότι πράγματι θέλει να υπηρετήσει ανθρώπινες αξίες, σέβεται το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα σέβεται τις δικές της αρχές και τις δικές της κατευθύνσεις, οι οποίες ιδιαίτερα είναι σεβαστές από μας.

Αναμφισβήτητα, ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Όμως όλοι οι ανηφορικοί δρόμοι, όταν τους περπατάς με σύστημα και πείσμα. όπως το έχουν αποδείξει οι Κύπριοι, οδηγούν στις Κορυφές και, όταν φτάσεις στις κορυφές, μπορεί από 'κει να αγναντέψεις και να δεις το μεγαλείο αυτών των επιτευγμάτων. Οι προοπτικές διαγράφονται ευοίωνες, γιατί οι Κύπριοι ξέρουν να αγωνίζονται, γιατί υπηρετούν αρχές και μάχονται για το δίκιο. Λένε ΝΑΙ στο διάλογο, αλλά λένε και ΟΧΙ - και μάλιστα βροντερό - όταν απαιτείται. Οι προοπτικές είναι καλές, γιατί φαίνεται ότι σε αυτή την προσπάθεια έχει η Κύπρος υποστηρικτές εσάς τους εκπροσώπους των μεγάλων χωρών, αλλά έχει κοντά της και την μητέρα Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι δίπλα σας, κύριε Δήμαρχε. Είμαστε κοντά σας. Η Κύπρος είναι κοντά στην Ελλάδα. Δεν είναι μακριά από την Ελλάδα. Είναι ένα με την Ελλάδα η Κύπρος με τη δική της οντότητα, την κρατική, την οποία σεβόμαστε

Είμαστε δίπλα σας με υπεύθυνες και καθαρές θέσεις που διατυπώθηκαν σε δύσκολες στιγμές που εξακολουθούν να ισχύουν και συνοψίζονται σε δύο σημεία:
1) Η τελική κρίση και κάβε απόκριση ανήκει στον κυπριακό λαό και
2) Η όποια θέληση του κυπριακού λαού πρέπει να είναι σεβαστή από όλους

Άλλωστε, αυτές είναι οι αρετές του Ελληνισμού που έδωσαν μαθήματα Δημοκρατίας παντού. Σε αυτές τις αρετές, που επιβεβαιώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οφείλεται η ανάδειξη παγκοσμίως, ως προτεραιοτήτων, της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και της Ειρήνης. Εύχομαι του χρόνου να συναντηθούμε και να έχουμε να πούμε άλλο. για την πορεία της Κύπρου χωρίς να υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα».

02

9-10-2004: Στον πεζόδρομο του «Λήδρα» σε απόσταση αναπνοής από τα Τουρκικά φυλάκια της πράσινης γραμμής
με το δήμαρχο Μόρφου και τον Πρόξενο της Ελλάδας κ. Τσαούση

 

03

9-10-2004: Στην Πράσινη Γραμμή στο φυλάκιο του «Λήδρα» ο Αντιπρόεδρος της Βουλής με τον οπλίτη της Εθνοφρουράς.
Διακρίνονται η σύζυγος του Αντιπροέδρου Γ. Σούρλα, ο Π. Κασιμάτης, ο Δήμαρχος Μόρφου Χ. Πίττας και ο Γ. Νούλας


 

 04

9-10-2004: Στην Πράσινη Γραμμή στο φυλάκιο του «Λήδρα»

05

9-10-2004: Στην Πράσινη Γραμμή στο οχυρωμένο φυλάκιο του «Λήδρα»
με φόντο τις φωτογραφίες των συγγενών των  αγνοουμένων
της Κυπριακής τραγωδίας. Δίπλα στο Γ. Σούρλα ο Δήμαρχος Μόρφου Χ. Πίττας
 

 

 06

9-10-2004: Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράφει για τους αιχμαλώτους – αγνοούμενους της Κύπρου εκφράζοντας την πολιτική βούληση για να «φωτιστεί» το θέμα των αγνοουμένων. Δίπλα στο Γ. Σούρλα ο Δήμαρχος Μόρφου Χ. Πίττας

 

Ο Δήμαρχος Μόρφου μαζί με την αποστολή της Ελληνικής Βουλής με επικεφαλής τον κ. Σούρλα- επέδωσαν ψήφισμα στα Ην. Έθνη στην πράσινη γραμμή.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο Β΄ Αντιπρόεδρος τιμήθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων καταδρομέων για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του προς τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό Λαό. Οι Κύπριοι καταδρομείς επιδίδοντάς του τιμητική πλακέτα μίλησαν με θερμά λόγια για τον κ. Σούρλα τονίζοντας πως «Η τιμή αυτή είναι το ελάχιστο για τις εξαιρετικές πράξεις του Αντιπροέδρου προς την πατρίδα». Ο κ. Σούρλας μέσα σε κλίμα συγκίνησης μιλώντας στους Καταδρομείς είπε: «Η Κύπρος είναι κοντά η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο. Η τιμή που μου αποδίδετε θα έχει ξεχωριστεί θέση στην καρδιά μου» και συμπλήρωσε ότι οι αγωνιστές του 74 που πολέμησαν κατά την Τουρκική εισβολή ξέρουν για την συμβολή της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης και την επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

14

9-10-04: Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων τιμά τον Γ.Σούρλα για εξαιρετικές πράξεις προς την πατρίδα.

 

07

9-10-04: Με τους εφέδρους καταδρομείς της Κύπρου

 

Χαιρετισμός του Β' Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργου Σούρλα από τον Πρόεδρο Εφέδρων Αξιωματικών και απόδοση Τιμητικής πλακέτας του Συνδέσμου.

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής της διακομματικής αποστολής της Βουλής, για να συμμετάσχει στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου, παρέλαβε σήμερα συμβολική τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στη Λευκωσία που πολέμησαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Στην προσφώνηση τονίστηκε η μεγάλη σημασία που δίνεται από τους αγωνιστές του 1974 στην συμβολή της Ελλάδος στην διατήρηση της ειρήνης και την επίτευξη δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Τονίστηκε, επίσης, ο σεβασμός που εμπνέει το ελληνικό Κοινοβούλιο στους Ελλαδίτες και τους Ε/Κ πολίτες. Αποδόθηκαν ευχαριστίες εκ μέρους όλων των Εφέδρων για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της μητέρας πατρίδας, της Ελλάδας, σε αυτό το ηρωικό νησί της Κύπρου και δηλώθηκε το «εύ παρέστητε» με συγκίνηση και σεβασμό.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια. Η πλακέτα αυτή, που μου δίνετε σήμερα, θα έχει μια ξεχωριστή θέση και στο γραφείο μου και στην καρδιά μου. Μια εξέχουσα θέση, γιατί προέρχεται από χέρια γενναίων. Είσαστε και παραμένετε γενναίοι, έχετε αγώνες για την πατρίδα και το αναγνωρίζουμε αυτό.

Σύμπτωση - πριν από λίγες μέρες - συζητούσαμε με ένα αγωνιστή Ελλαδίτη, τον μόνο που σώθηκε σε μια συμπλοκή, και μας περιέγραφε τους αγώνες που δώσατε και την τύχη που είχε εκείνος που κατάφερε να παραμείνει, σαν νεκρός, ανάμεσα στα πτώματα των συντρόφων, του χωρίς να το αντιληφθούν οι εχθροί και να σωθεί. Μας προκάλεσε συγκίνηση, δέος, και σεβασμό η αφήγηση για τα όσα περάσατε. Για τις ηρωικές πράξεις σας.

Ξέρετε, αναγνωρίζουμε ότι πονάτε πολύ για τους αγωνιστές που χάσατε στα πεδία των μαχών. Αναγνωρίζουμε ότι πονάτε πολύ για τους αγνοούμενους σας. Πονάτε πολύ για τους εγκλωβισμένους. Ζείτε το δράμα των προσφύγων. Αλλά, όμως, ο Θεός είναι μεγάλος και οι Κύπριοι είναι σπουδαίοι και οι Έλληνες είναι τρομεροί. Με την βοήθεια του Θεού, Κύριε Δήμαρχε, της όμορφης Μόρφου απόλυτα το πιστεύω - ότι σύντομα θα βρεθούμε στο δικό σας το Δήμο, για να γιορτάσουμε και να γλεντήσουμε.

Ο πόνος, βέβαια, δεν θα φύγει. Θα μείνει, αλλά θα απαλύνει. Και ελπίζουμε, ως τότε, κύριε Δήμαρχε πως μπορεί να μας κάνετε την τιμή να μας θεωρήσετε επίτιμους Δημότες της πόλης σας, αφού ενδεχομένως - δεν θα μπορείτε να μας κάνετε δημότες σας.

Πιστεύω ότι θα έρθει πολύ γρήγορα αυτή η ώρα, γιατί την δικαιούσθε. Την αξίζετε, γιατί είστε γενναίοι. Εγώ θα φύγω με την πιο έντονη ανάμνηση από την Κύπρο μας. Την αδελφή Κύπρο. Είναι κοντά στην Ελλάδα η Κύπρος. Πάρα πολύ κοντά. Το πιστεύουμε αυτό και το εννοούμε όλοι μας. Σας ευχαριστώ, και πάλι, για την τιμή που μου κάνετε.»

Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2004, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στον Αστρομερίτη, τελευταίο ελεύθερο χωριό πριν την κατεχόμενη Μόρφου, όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες, κατατέθηκαν στεφάνια από τους συμμετέχοντες, ενώ επιδόθηκε από τους εκτοπισμένους κατοίκους της Μόρφου ψήφισμα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, δια του οποίου εκφράζεται «η δέσμευση της Ε/Κ πλευράς να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο και σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίτευξη μας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του Γ.Γ.».

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «η λύση θα πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των Τ/Κ και να τους επιτρέπει να απολαμβάνουν μαζί με τους Ε/Κ τα οφέλη από Τη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., μέσα στα πλαίσια μιας επανενωμένης νήσου. Η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, που συνεχίζεται για τόσα χρόνια, είναι μοναδικό φαινόμενο στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία. Η πάγια πολιτική της Τουρκίας νια διχοτόμηση του νησιού με τη δικαιολογία ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί είναι ένας μύθος που καταρρίφθηκε με το καθημερινό πέρασμα των ανθρώπων και από τις δύο κοινότητες στην άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής και τη ζεστή φιλία που έχουν επιδείξει οι δύο κοινότητες μεταξύ τους».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Γεώργιος Σούρλας τόνισε «την αναγκαιότητα να βρεθεί σύντομα λύση και να γυρίσουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, να χαρούν τα αγαθά της ένταξης και οι E/K και οι Τ/Κ κάτοικοι του νησιού χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες παρεμβάσεις, να πορευτεί η Κύπρος την πορεία της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που ανήκει».

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας. Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρnς Χριστόφιας, ο οποίος επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που αναμένει η Ε/Κ πλευρά στο Κυπριακό σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Την ίδια ημέρα ο κ. Γ. Σούρλας έδωσε το δικό του παρών σε δέηση για την ανεύρεση αγνοουμένων – αιχμαλώτων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Ο κ. Γ. Σούρλας παρευρέθηκε στο μνημόσυνο πεσόντων στην εκκλησία Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη.

Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι για τους πεσόντες της Μόρφου κατά τη διάρκεια της εισβολής του Αττίλα.

 


08 
09 
 10-10-04: Ο Γ. Σούρλας με τον Χριστόφια και το Δήμαρχο Μόρφου στο μνημόσυνο πεσόντων στην εκκλησία του Αγ. Αυξεβίου στον Αστρομερίτη της Κύπρου.  10-10-04: Ο Γ. Σούρλας παρών και στη δέηση για την ανεύρεση αγνοουμένων.

 

 10

10-10-04: Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής καταθέτει στεφάνι στην Πράσινη γραμμή στο Μνημείο Πεσόντων κατά την εισβολή του Αττίλα

 

15

10-10-04: Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια
και τη διακομματική ομάδα Ελλήνων Βουλευτών στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου στην Κύπρο.

 

12S

10-10-04: ο Γ. Σούρλας απευθύνει χαιρετισμό στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αστρομερίτη 

Ελληνοκύπριοι δρομείς έφεραν τη φλόγα από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και οι εκδηλώσεις της Κυριακής ολοκληρώθηκαν με εκπροσώπους δήμων που έχουν αδελφοποιηθεί με το Δήμο της Μόρφου.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής έλαβε μέρος στην αντικατοχική πορεία προς το μνημείο πεσόντων του Δήμου Μόρφου ενώ απηύθυνε χαιρετισμό στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη.

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Δημ. Χριστόφια στα γραφεία της Βουλής των Αντιπροσώπων και συζήτησαν κρίσιμα θέματα για την πορεία του Κυπριακού παρόντων βουλευτών της Μεγ. Βρετανίας και Γαλλίας αλλά και προσωπικοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης συναντήθηκε με τον Κύπριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χρ. Ταλιαδώρο.

Τέλος ξεναγήθηκε στους χώρους του Παρασκευαϊδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου στη μεγαλόνησο.

13

11-10-04: Ο κ. Γ. Σούρλας με το δ/ντή του Παρασκευαϊδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου γιατρό κ . Γ. Κυριακίδη, τον Γ. Παρασκευαϊδη, το Δ/ντή του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας μας στη Μεγαλόνησο κ. Αγραφιώτη

 11

11-10-04: Στα γραφεία της Βουλής των Αντιπροσώπων
με τον Προεδρέυοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Δ. Χριστόφια

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1