Εθνικά θέματα

27-4-2009

ΣΥΝΑΣΤΗΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΜΕ Μ. ΜΠΑΡΟΖΟ

2009-04-27-Sourlas-Barroso-2


2009-04-27-Sourlas-Barroso-1Με το Προεδρείο της Βουλής συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso, που επισκέφθηκε το Μέγαρο της Βουλής και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού συζήτησε με το Προεδρείο της Βουλής τα θέματα της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, σε ειδική τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο των Βουλευτών.

Στην τελετή παρέστησαν ο Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Έλσα Παπαδημητρίου, Αναστάσιος Νεράντζης και Βαΐτσης Αποστολάτος, ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. βουλευτής κ. Γιάννης Τραγάκης, οι βουλευτές κ.κ. Σταύρος Δαϊλάκης, Αχιλλέας Καραμανλής, Παρασκευή Μπουζάλη, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σηφουνάκης, οι ευρωβουλευτές κ. Γιώργος Παπαστάμκος και Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφορά του και το ευρωπαϊκό όραμα που υπηρετεί. «Αποδείξατε ότι λειτουργείτε με βαθιά συναίσθηση ιστορικού χρέους στο δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι οραματιστές. Είναι γνωστή η δουλειά και η επιτυχία σας στον τομέα της συναίνεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Υπηρετείτε με συνέπεια και αφοσίωση το στόχο της εμβάθυνσης, που χρειάζεται η Ένωσή μας. Έγιναν, άλλωστε, σημαντικά βήματα στην πορεία αυτή» τόνισε.

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο κ. Σιούφας είπε ότι «οι ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια νέα μεγάλη ευκαιρία για να έρθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι εκλογές αυτές δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες και στις πολιτικές δυνάμεις των 27 κρατών-μελών να καταθέσουν ιδέες, θέσεις και προτάσεις για τη συνέχιση του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, σε όλες τις χώρες, οφείλουμε να εργασθούμε, έτσι ώστε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να βρεθούν στο επίκεντρο των αποφάσεων ...»

Παραλαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την απονομή του μεταλλίου. «Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι' αυτή την τιμή, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα, καθώς η Ελλάδα δικαίως θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα ήταν η πηγή έμπνευσης για πολλούς από εμάς επί σειρά αιώνων. Ξεκινώντας από την αρχαία αγορά και τη βουλή της Αθήνας, φθάνοντας μέχρι τα σημερινά κοινοβούλια, το κοινοβούλιο πάντοτε υπήρξε ο ναός της Δημοκρατίας και ο χώρος όπου οι πολίτες συγκεντρώνονται προκειμένου να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις γνώμες τους», είπε.

Εκτεταμένη αναφορά έγινε και στη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Ο κ. Σιούφας απευθυνόμενος στον κ. Barroso τόνισε: «Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προετοιμαζόμαστε ιδιαίτερα σοβαρά εν όψει της ολοκλήρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας για το νέο ρόλο των Κοινοβουλίων και για την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και αυτή την κατεύθυνση και βέβαια παρακολουθούμε με την ίδια έγνοια τις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπάρξει μία συναινετική λύση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παρακολουθούμε επίσης όλες τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την προσπάθεια ώστε η Ευρώπη να είναι πραγματικά η Ευρώπη των πολιτών».

«Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρότατη και εντονότατη ευρωπαϊκή συναίνεση και γνωρίζω ότι πάντοτε η Ελλάδα ήταν ένα από τα φίλα προσκείμενα κράτη και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σταθερή βάση. Φρονώ προσωπικά ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός που συνδέει τα εθνικά κοινοβούλια με τους θεσμούς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας και της δικής μου προσωπικά αλλά και των μελών της επιτροπής είχαμε όλοι την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε περί τις 500 επισκέψεις και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, στα εθνικά κοινοβούλια αυτών. Έχουμε εισάγει μηχανισμούς έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι γνωμοδοτήσεις και οι απόψεις των εθνικών κοινοβουλίων στη χάραξη και τη λήψη αποφάσεων. Η συνθήκη της Λισσαβόνας που ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί απ'όλους, θα επιτρέψει και κάποια τελειοποίηση στην παραπάνω διαδικασία» απάντησε ο κ. Barroso.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1