Εθνικά θέματα

16-6-2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (EAWC)
– ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

2009-06-16-Sourlas-EWAC


Το Ευρω-αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (EAWC), υποδέχτηκε σήμερα στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας. Ο κ. Σούρλας καλωσόρισε τα μέλη του Συμβουλίου που προέρχονται από όλες τις 5 ηπείρους και με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ζήτησε από τους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν στο EAWC την ενεργό συμβολή τους στην προσπάθεια για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η ανταπόκριση όλων των μελών του Συμβουλίου ήταν άμεση διαβεβαιώνοντας τον κ. Σούρλα πως θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο για την επιστροφή των γλυπτών στην γενέτειρα χώρα τους. Μάλιστα έδωσαν και όρκο επισφράγισης της δέσμευσης τους ενώ η Πρόεδρος Συμβουλίου κ. Λούλα Λ. Αλαφογιάννη είπε πως σύντομα θα αποστείλει στον κ. Σούρλα και την επίσημη σχετική απόφαση του Ευρω- αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών.

Ο κ. Σούρλας στην ομιλία του ανέφερε:

«Τα 253 αρχαία αγάλματα και άλλα έργα τέχνης που πήρε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα επί Τουρκοκρατίας το 1800 και τα μετέφερε στο Λονδίνο πρέπει να επιστραφούν στον Παρθενώνα, στο πιο εμβληματικό μνημείο της ανθρωπότητας, μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Είναι ανεπίτρεπτο σε μια εποχή που η Ευρώπη επαίρεται για το πολιτιστικό της επίπεδο να παραμένουν για δύο και πλέον αιώνες ακρωτηριασμένοι θησαυροί.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι πάντες πως η αρμονία, η αισθητική, η ομορφιά, οι αρετές που εκφράζουν τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν διασπώνται, δεν τεμαχίζονται, δεν είναι εμπορεύματα και δεν υποδουλώνονται.

Πρόκειται για αξίες, δημιουργήματα τέχνης υψίστης σημασίας που δεν πεθαίνουν και βεβαίως δεν τιμούν όσους τα κατακερμάτισαν, τα εμπορεύτηκαν και τα άδειασαν από το συμβολικό και πραγματικό τους περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τη διαιώνιση της μεγάλης αυτής πολιτιστικής εκκρεμότητας. Ήρθε η ώρα επιστροφής των γλυπτών στη γενέθλια γη, για την επανένωση με τα γλυπτά του Παρθενώνα και την αισθητική και ηθική αποκατάστασή τους. Άλλωστε το τελευταίο προσχηματικό «επιχείρημα» της Αγγλίας ότι δεν υπάρχει κατάλληλο μουσείο για να τα εκθέσουν κατέπεσε μετά τη λειτουργία του μουσείου της Ακρόπολης».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1