Εθνικά θέματα

19-7-2016

Γ. Σούρλας:
Τοποθετούν αγάλματα και γιορτάζουν
τα γενέθλια του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια
και στην Αθήνα δεν βρέθηκε ακόμη χώρος για το άγαλμά του

 

2016 07 19 agalma meg alexandros gliptis i pappas 

 άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου του γλύπτη Ι. Παππά

  Πέρασαν 44 χρόνια, από τότε που ο διακεκριμένος γλύπτης, ακαδημαϊκός και Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γ. Παππάς φιλοτέχνησε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Πέρασαν 24 χρόνια, από τότε που το άγαλμα το απέκτησε το Υπουργείο Πολιτισμού (στο διάστημα αυτό. Σε αυτό το χρονικό διάστημα παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και επιστολές (τελευταία στο Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη), Υπουργοί Πολιτισμού και Δήμαρχοι Αθηναίων δεν κατέστη εφικτό να βρουν χώρο για να το τοποθετήσουν στην Αθήνα, ούτε διέθεσαν χρόνο να οργανώσουν τιμητικές εκδηλώσεις για το Μεγάλο Στρατηλάτη.

  Και ενώ όλα αυτά τα περίεργα συμβαίνουν στην πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου, τα Σκόπια το 2011 τοποθέτησαν άγαλμα στην κεντρική πλατεία, συνολικού ύψους 23 μέτρων και δαπάνης 9.4 εκατομμυρίων ευρώ και το 2006, στο νέο κτίριο του αεροδρομίου καθώς και του Φιλίππου του Β’ στο Μοναστήρι.

  Στις 21 Ιουλίου, προγραμματίζουν εκδηλώσεις που όπως γράφει ο σκοπιανός τύπος, είναι η μέρα που γεννήθηκε ο Μ. Αλέξανδρος πριν από 2.372 χρόνια στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας στην Πέλλα, από το Βασιλιά Φίλιππο Β’ και τη βασίλισσα Ολυμπιάδα, μαθητής του Μακεδόνα φιλόσοφου Αριστοτέλη.

2016 07 19 agalma meg alexandros skopia 
 άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια

  Είναι προφανές ότι όλα αυτά εντάσσονται στα πλαίσια διαπαιδαγώγησης, της «μακεδονοποίησης» του σλαβικού πληθυσμού. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι πάντες ότι όταν δεν τιμούμε την ιστορία μας, όταν δεν προβάλλουμε σύμβολα και μάλιστα παγκόσμιας απήχησης, όπως αυτά του Μ. Αλεξάνδρου, αμβλύνεται η εθνική συνείδηση και αποθρασύνονται οι ανιστόρητοι, παραχαράκτες της ιστορίας, όπως είναι οι Σκοπιανοί.

  Άλλωστε κάπως έτσι φθάσαμε στην εθνική παρακμή και ταπείνωση. Πρέπει επιτέλους να τοποθετηθεί σε μια περίοπτη θέση της πρωτεύουσας το άγαλμα του Μεγάλου Στρατηλάτη και εκπολιτιστή της ανθρωπότητας, που τον αναπαριστά έφιππο, άοπλο και οραματιστή.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1