Εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη για την Γενοκτονία των Ποντίων, εκδήλωση που πραγματοποίησε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε:
Συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που η Βουλή των Ελλήνων καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Είναι η ελάχιστη οφειλόμενη προ πολλού τιμή της Ελληνικής Βουλής στα 353.000 θύματα, της πιο ασύλληπτης θηριωδίας που ξεκίνησε το 1916 και ολοκληρώθηκε το 1923. Είναι η ελαχίστη συνεισφορά της Ελληνικής Βουλής στο εθνικό αυτό θέμα.
Η 19η Μαΐου είναι ημέρα ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ημέρα διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιστορικοί, ηθικοί και εθνικοί λόγοι επιβάλλουν να αναγνωρίσει η διεθνής Κοινότητα τους υπευθύνους των διωγμών και της συστηματικής γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ιστορικής αυτής αλήθειας, ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ενός τόμου που περιλαμβάνει έγγραφα ξένων διπλωματών από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Τραπεζούντα, την Άγκυρα προς τις Κυβερνήσεις τους και αναφέρονται στα αιματηρά γεγονότα του 1916-1923.
Αυτά τα επιλεγμένα αντιπροσωπευτικά έγγραφα από τα κρατικά αρχεία ξένων χωρών κυκλοφορούν εκτός από τα προτώτυπά τους και σε ελληνική μετάφραση.
Το υλικό συγκεντρώθηκε και εκδόθηκε με δαπάνες της Βουλής και ήδη κυκλοφορεί ένας πολυσέλιδος τόμος από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Κώστα Φωτιάδη. Επίσης το υλικό αυτής της επίπονης έρευνας θα μεταφραστεί σε έξι γλώσσες.
Ο τόμος αυτός βάσει της απόφασης της Βουλής των Ελλήνων θα αποσταλεί στα εθνικά κοινοβούλια άλλων χωρών, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους φορείς για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και το στιγματισμό των υπευθύνων της γενοκτονίας.
Η Ελλάδα του Πόντου είναι μια Ελλάδα που πόνεσε και μάτωσε όση καμία άλλη. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον αφανισμό των Ελλήνων στην Μικρά Ασία.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον Ποντιακό Ελληνισμό που διέπρεψε και δοκιμάστηκε σκληρά χωρίς όμως ποτέ να υποταχτεί, χωρίς να χάσει την αξιοπρέπειά του.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η γη του Πόντου, που την περίοδο εκείνη ζούσανε 700.000 Έλληνες Ορθόδοξοι και λειτουργούσαν περισσότερα από 1000 Ελληνικά σχολεία, εξέθρεψε σπουδαίους και γενναίους.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον Πόντο του Χριστιανισμού, των γραμμάτων και του ξεριζωμού που αναπνέει στη ρίζα της ιστορικής μας μνήμης.
Οι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, όχι μόνο αυτοί που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες στις Ρωσικές Δημοκρατίες, στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αφρική αποτέλεσαν πηγή δύναμης και δημιουργίας στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.
Μας κάνουν υπερήφανους με τους αγώνες, τις θυσίες και την προσφορά τους και μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον του Ελληνισμού.