Εθνικά θέματα

24-5-2007

Γ. Σούρλας: Το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρίας περιέρχεται στην Ελλάδα!


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, με την ιδιότητά του και ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την παραχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο του στρατηγείου του Υψηλάντη, το οποίο βρίσκεται στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Μολδαβίας κ. Βλαντιμίρ Βορόνιν προς τον κ. Σούρλα, ο οποίος είχε ζητήσει από το Μολδαβό ηγέτη συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να παραχωρηθεί στην Ελλάδα το ιστορικό κτήριο, στο οποίο μυήθηκαν τα μέλη του Ιερού Λόχου, όταν ξέσπασε η φλόγα της Επανάστασης του΄21 στη Μολδαβλαχία.

Ο κ. Σούρλας στις συνεχείς παρεμβάσεις του προς τον Πρόεδρο Βορόνιν τόνιζε ότι «η ιστορική έρευνα μας βοηθά να το χρησιμοποιήσουμε ως Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας και Κέντρο αναφοράς τόσο των Ελλήνων όσο και των Μολδαβών που πολέμησαν εκείνη την εποχή για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού». Επίσης υπογράμμιζε τις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορική εκκρεμότητα και το στρατηγείο να περιέλθει στην Ελληνική πλευρά.

Το Στρατηγείο της Φιλικής Εταιρίας ήταν το σπίτι όπου φιλοξενείτο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, προετοιμάζοντας την Επανάσταση του 1821 και είναι σήμερα το παλιότερο κτίσμα στη Μολδαβική πρωτεύουσα. Διαθέτει μεγάλο προαύλιο χώρο καθώς και υπόγεια, ενώ σύμφωνα με τα συμβόλαια που βρέθηκαν και όλες τις έγγραφες ιστορικές αναφορές, ανήκε στον Φιλικό Μιχ. Κάτσικα ο οποίος υπηρετούσε ως λοχαγός του Ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με τις επίσημες ιστορικές πηγές, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επέλεξε ως έδρα του αγώνα του το Κισινάου, γιατί ήταν κοντά σε φίλους του Ρώσους Αξιωματικούς, με τους οποίους συνδέθηκε ιδιαίτερα από τους πατριωτικούς πολέμους του Τσάρου ενάντια στο Ναπολέοντα το 1812. Στο Κισινάου –κοντά στο σπίτι της Φιλικής Εταιρείας– στρατοπέδευσε η 16η Μεραρχία με 16.000 άνδρες υπό την διοίκηση του Στρατηγού Μιχ. Ορλώφ. Μάλιστα στην είσοδο της έδρας της Φιλικής Εταιρείας στην οδό Χιντάου, υπάρχει ακόμη και σήμερα προτομή του Στρατηγού Ορλώφ.

Ο Μιχ. Γρηγόρεβιτς Κάτσικας –ηπειρωτικής καταγωγής– είχε εγκατασταθεί στη Μολδοβλαχία το 1804, και ήταν στρατιωτικός, υπεύθυνος οικονομικού για την είσπραξη των τελωνειακών δασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ορισμένα από τα πρωτότυπα έγγραφα που βρέθηκαν στα δύο υπόγεια της οικίας, περιέχουν πληροφορίες και λογιστικά έγγραφα για τους τελωνιακούς δασμούς των Ελλήνων την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Μάλιστα στα δύο επιπέδων υπόγεια δημιουργήθηκε η Μυστική Έδρα της «Ανώτατης Αρχής». Εκεί είχαν αρχίσει να μυούνται στη Φιλική Εταιρεία τα μέλη του Ιερού Λόχου.

Αυτό το αρχαιότερο κτίσμα της Μολδαβικής πρωτεύουσας (χρόνος ανέγερσης 1816) είναι το μοναδικό που διασώζεται μέχρι σήμερα και σε αυτό στεγάζεται ο εκδοτικός οίκος Lettera. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, στο σπίτι αυτό έχει φιλοξενηθεί ο Υψηλάντης και τα αδέλφια του, καθ΄ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ εκεί γίνονταν πολιτικές επαφές, μυήσεις νέων στελεχών και στις ατέρμονες συσκέψεις μετείχε όλη η αφρόκρεμα της Νότιας Ρωσίας αλλά κι οι Έλληνες των παροικιών:

Ο Μαρασλής, ο Κατακάζης πολιτικός Κυβερνήτης του Κισινάου και γαμπρός του Αλ. Υψηλάντη, ο Μιχ. Σούτσος ηγεμόνας της Μολδαβίας, Οι Πρίγκηπες Κατακουζηνοί, ο μεγάλος ποιητής και φιλέλληνας Αλ. Πούσκιν που είχε εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση και όταν ξέσπασε ο αγώνας κατά των Οθωμανών στο Μοριά, κρατούσε ημερολόγιο με γεγονότα της μεγάλης εξέγερσης.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1