Εθνικά θέματα

21/8/2006

Διαβεβαίωση κ. Βορόνιν για το οίκημα της Φιλικής Εταιρίας στην Μολδαβία

 

Το οίκημα-στρατηγείο της Φιλικής Εταιρίας στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας περιέχεται εντός των προσεχών μηνών στην κυριότητα της Ελλάδας. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κ. Βορόνιν στον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Σούρλα κατά τη συνάντησή τους στη Χαλκιδική. Ο κ. Βορόνιν επισήμανε ότι ανέλαβε προσωπικά την διεκπεραίωση της υπόθεσης και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το σημερινό ιδιοκτήτη του.

Ο κ. Βορόνιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση της μικτής επιστημονικής επιτροπής του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας και της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας η οποία εντός των προσεχών ημερών θα συνέλθει για να οργανώσει τη μελέτη των αρχείων που αφορούν τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τέλος, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της συνδρομής της Ελλάδας στη Γκαγκαούζια μία ημιαυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας που κατοικείται από τουρκόφωνους ορθόδοξους χριστιανούς και είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Ο πρόεδρος Βορόνιν με ικανοποίηση δέχθηκε την πρόταση του κ. Σούρλα για παροχή βοήθειας σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1