Εθνικά θέματα

19-12-2007

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΝΕΜΠΟΙΣΑ

2007-12-19-ypografi-symfonias-nebojsa-2

2007-12-19-ypografi-symfonias-nebojsa


Παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα και του Υφυπουργού Εξωτερικών Π. Δούκα, υπογράφτηκε στη Βουλή η συμφωνία Σερβίας–Ελλάδος για τον Πύργο Νεμπόισα όπου μαρτύρησε ο Ρήγας και οι σύντροφοί του το 1798.

Με πιστώσεις που διαθέτει η Ελλάδα, θα γίνει η αναστήλωση και ανακαίνιση του Πύργου και θα αξιοποιηθεί ως Μουσείο–Πολιτιστικό Κέντρο αφιερωμένο στον Ρήγα.

Στους όρους της συμφωνίας και στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών σε 2 χρόνια αναφέρθηκαν οι συνυπογράφοντες την συμφωνία ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Ν. Ζίας, ο εκπρόσωπος του Δήμου Βελιγραδίου κ. Strahihja Sekulic και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προώθησης της έρευνας, κ. Ευ. Χατζητρύφωνος.

Ο κ. Σούρλας τόνισε ότι: «έστω και μετά από 200 χρόνια, ο Πύργος Νεμπόισα που μαρτύρησε ο Ρήγας και οι σύντροφοί του, αποφασίστηκε να γίνει επισήμως χώρος μνήμης για τον βάρδο της ελευθερίας, να γίνει Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο.

Μετά από τις απαιτούμενες εργασίας, θα αποτελέσει Κέντρο Προώθησης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, Κέντρο υλοποίησης των οραμάτων του Ρήγα για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των λαών των Βαλκανικών χωρών.

Μετά από έντονες παρεμβάσεις, όχι μόνο πετύχαμε την ματαίωση της απόφασης του Βελιγραδίου για εμπορική χρήση του Πύργου (καφέ μπαρ–αναψυκτήριο), αλλά και να προωθήσουμε τις διαδικασίες για την αξιοποίησή του ως ιστορικού και πολιτιστικού Διαβαλκανικού Κέντρου με την ευτυχή κατάληξη υπογραφής της συμφωνίας».

Ο Δήμαρχος Φερών κ. Κ. Κανάρης, αφού εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Σούρλα –όπως άλλωστε έπραξαν όλοι οι παριστάμενοι– απηύθυνε πρόσκληση στον Δήμαρχο του Βελιγραδίου να επισκεφθεί τη γενέτειρα του Ρήγα όπου και θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1