Εθνικά θέματα

1-4-2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
– ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΝΕΜΠΟΙΣΑ

2009-03-31-Sourlas-Nemojsa-3


Αρχίζει εντός του μήνα η αναστήλωση και αξιοποίηση του Πύργου Νεμπόισα, στο Βελιγράδι, όπου έζησε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του και μαρτύρησε ο Ρήγας Βελεστινλής και οι σύντροφοί του. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον έτος.

Αυτά ανακοινώθηκαν χθες από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου κ. Γιώργο Σούρλα και τον Υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας κ. Νεμπόισα Μπράντιτς, σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, στο Βελιγράδι. Πρόκειται για την ευτυχή κατάληξη μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για την διάσωση και αξιοποίηση του Πύργου καθώς δόθηκε σκληρός αγώνας προκειμένου να σταματήσει, το 2004, η δημοπράτηση του Πύργου προς εμπορική εκμετάλλευση (χρήση καφετέριας-μπαρ).

Εν τω μεταξύ έγιναν πολλές διαπραγματεύσεις για να αξιοποιηθεί ο Πύργος ως Μουσείο του Ρήγα και Κέντρο Πολιτισμού των δύο χωρών και τον Δεκέμβριο του 2007 υπεγράφη τελικά, στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα, η συμφωνία μεταξύ Σερβίας-Ελλάδας.

Στο σχέδιο αναστήλωσης προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι στο εσωτερικό του θα δημιουργηθούν τέσσερα επίπεδα όπου το ένα θα αποτελεί μόνιμα εκθεσιακό- μουσειακό χώρο αφιερωμένο στο έργο και την δράση του Ρήγα Βελεστινλή. Στα άλλα επίπεδα θα λειτουργήσουν εκθέσεις από τους αγώνες των Σέρβων για την ελευθερία αλλά και τους αγώνες των Βαλκανικών λαών. Εκτός του Πύργου, πέρα από τα έργα γεωστατικής και ανάπλασης, θα δημιουργηθεί και ένας ημιυπόγειος χώρος για εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις χωρητικότητας 500 ατόμων.

Το συνολικό κόστος του έργου θα καλυφθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ σε ένα μέρος του κόστους θα συμβάλλει ο Δήμος Βελιγραδίου.

Ο κ. Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έκβαση της υπόθεσης και τόνισε ότι «ο Πύργος πλέον εκτός από εκθεσιακό και μουσειακό χώρο θα αποτελεί Κέντρο Προώθησης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο Ρήγας. Ένα Κέντρο που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς Ελλάδας- Σερβίας και θα αναδείξει το όραμα του μεγάλου επαναστάτη και οραματιστή για τη συνεργασία και τη συνύπαρξη, τη δημιουργικότητα και την ειρηνική προσπάθεια».

Ο Υπουργός Πολιτισμού, από την πλευρά της Σερβίας, εξήρε στη σημασία του συγκεκριμένου έργου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο των εργασιών και συνεχάρη τη Βουλή των ελλήνων και προσωπικά τον Αντιπρόεδρο κ. Γ. Σούρλα για την επίμονη προσπάθεια που κατέβαλλαν. Τέλος, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι θα δοθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να καταστεί ο Πύργος σημείο αναφοράς των απελευθερωτικών αγώνων των Βαλκανικών λαών επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, με πρωταγωνίστρια της Ελλάδα και πρωτοπόρο το Ρήγα.

Ο κ. Σούρλας απήυθυνε πρόσκληση εκ μέρους του Δήμου Φερών, στον Δήμαρχο Βελιγραδίου κ. Ράντμιλα Χρουστάνοβιτς, να επισκεφθεί τον Δήμο προκειμένου να του αποδοθεί ο τίτλος του επίτιμου Δημότη Φερών. Ο κ. Χρουστάνοβιτς απεδέχθη με ευχαρίστηση την πρόσκληση.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1