Εθνικά θέματα

24-6-2009

AIΩΝΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΟΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ Ο ΡΗΓΑΣ
(24 Ιουνίου 1798)


pirgos2Η επέτειος του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του στον σκοτεινό Πύργο Νεμπόιζα του Βελιγραδίου αποκτά φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ξεχωριστό νόημα: μετά από διακόσια και πλέον χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα, ευοδώθηκαν επιτέλους οι προσπάθειες για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού Πύργου, ο οποίος έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συλλογική μνήμη των λαών της Βαλκανικής με τον φλογερό πατριώτη, που θυσιάστηκε για τις πεποιθήσεις και τα οράματά του.

Μετά από πολυετείς αγώνες της ελληνικής πλευράς, πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις για τη διάσωση του μνημείου, προκειμένου να ξανανοίξει τις πύλες του, αυτή τη φορά για να υποδεχθεί τους επισκέπτες ως Μουσείο, θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης και πεδίο διαβαλκανικής συνεργασίας, όπως την οραματίστηκε ο Ρήγας στην περίφημη Χάρτα του.

Η εφετινή επέτειος της 24ης Ιουνίου συμπίπτει με την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης του Πύργου, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που εκπόνησε μεικτή ελληνοσερβική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Μετά το πέρας των εργασιών το 2010, ο Πύργος Νεμπόιζα, πάντοτε αγέρωχος και επιβλητικός, θα υπενθυμίζει περίτρανα ότι μπορεί ο Ρήγας να νικήθηκε από τον βιολογικό θάνατο, οι ιδέες του, όμως, δεν ξεψύχησαν μαζί με το σώμα του. Ο λόγος του παραμένει ακμαίος και ζωντανός και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα από την πιο πολύτιμη παρακαταθήκη του, το έργο του. Η βαθιά Ελληνική του παιδεία και η ακλόνητη χριστιανική του πίστη, ο σεβασμός του προς τον άνθρωπο και η αμετακίνητη προσήλωσή του στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης αναδεικνύονται εύγλωττα μέσα από κάθε επαφή του αναγνώστη με τα γραπτά του Ρήγα. Τα διδάγματά του για κοινωνική ευαισθητοποίηση, φιλαλληλία και συναίσθηση του χρέους αντηχούν μέχρι τις μέρες μας, καθιερώνοντάς τον σε οικουμενικό σύμβολο ανθρωπισμού και κοινωνικής ευθύνης.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή που οι λαοί αγωνίζονται να συνεργαστούν εποικοδομητικά στο πλαίσιο υπερεθνικών σχηματισμών, ο Ρήγας Βελεστινλής καθίσταται περισσότερο από ποτέ επίκαιρος από τις παγκόσμιες και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αφού, αιώνες πριν, συνέλαβε και οραματίστηκε αρχές, όπως η ειρηνική συμβίωση και η διαπολιτισμική συνεργασία.

Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων που συμμετείχε στην πρωτοβουλία για τη διάσωση του Πύργου, αλλά κυρίως ως συμπατριώτης του Ρήγα, εύχομαι του χρόνου η απόδοση των τιμών στον μεγάλο εθνεγέρτη να γίνει εκεί, στον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή, διδάσκοντας τους λαούς ότι, όταν διακυβεύονται αξίες όπως η φιλοπατρία, η ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια, ο θάνατος αποτελεί τη μοναδική επιλογή.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1