Εθνικά θέματα

Νοέμβριος 2004

ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ Ο ΡΗΓΑΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

 

pirgosΥπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλή τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Σούρλα μετέβει αντιπροσωπεία στο Βελιγράδι προκειμένου να διαπραγματευτεί την αξιοποίηση του Πύργου Νεμπόιζα. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο ο Πύργος Νεμπόιζα όπου παρέμεινε φυλακισμένος τις τελευταίες ημέρες της ζωής του από τους Τούρκους και τελικά βρήκε τραγικό θάνατο δια στραγγαλισμού, ο Ρήγας Φεραίος.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κ. Μίλαντιν Λούκιτς και τον Δήμαρχο Βελιγραδίου (στην δικαιοδοσία του Δήμου ανήκει ο Πύργος ) κ. Νέναντ Μπογκτάνοβιτς.

Ο Πύργος Νεμπόιζα χτίστηκε τον 15ο αιώνα ενώ τον 18ο αιώνα είχαν εκτελεστεί εκεί επώνυμοι και ανώνυμοι Σέρβοι πατριώτες που αγωνίζονταν κατά του Τουρκικού ζυγού. Εκεί φυλακίστηκε ο Ρήγας μαζί με τους 7 συντρόφους του όπου θανατώθηκαν το 1798.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποφασιστεί από τον Δήμο Βελιγραδίου ο Πύργος που διαθέτει τρεις ορόφους και ένα δώμα να δοθεί επιχειρηματία ο οποίος θα προέβαινε σε εργασίες αναστύλωσης και θα εκμεταλλευόταν εμπορικά το ιστορικό μνημείο με την δημιουργία καφέ-μπαρ στους διαμορφωμένους χώρους.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας είχε ξεκινήσει έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων και επαφών με την Σερβική πλευρά προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η χρήση του Πύργου η ορισμένων χώρων του, ώστε να γίνει μουσείο, να προστατευθεί σαν ένα ιστορικό μνημείο για όλους Έλληνες ή Σέρβους που βρήκαν εκεί τραγικό θάνατο από τον Τουρκικό ζυγό.

Τόσο ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κ. Μίλαντιν Λούκιτς όσο και ο Δήμαρχος Βελιγραδίου κ. Νέναντ Μπογκτάνοβιτς (στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο Πύργος) συμφώνησαν με τις προτάσεις αυτές και υιοθέτησαν την πρωτοβουλία Σούρλα να δοθεί έμφαση στο Ρήγα ως σύμβολο διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Βελιγραδίου τόνισε ότι ο Πύργος του Ρήγα είναι το παλαιότερο μνημείο της πόλης και με τον εορτασμό των 600 χρόνων του Βελιγραδίου αυτή η ελληνική πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Πρόκειται για μια ευτυχή εξέλιξη που έρχεται μετά τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ.Σούρλα καθώς λόγω στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2004 απετράπη οριστικά η απόφαση να δοθεί ο Πύργος σε επιχειρηματία για εμπορική εκμετάλλευση και συγκεκριμένα να λειτουργήσει για καφέ-μπαρ.

Ο κ. Σούρλας εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων υπό την αιγίδα της οποίας προωθείται η διαδικασία για την αξιοποίηση του Πύργου θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.

pinakida s 

dimarxo-veligradiou s

 με το Δήμαρχο Βελιγραδίου κ. Μπογκντάνοβιτς

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1