Εθνικά θέματα

28-11-2007

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1940

 

2007-11-27-proedro-alvanias-pessontes-1


Το θέμα της αποκατάστασης της εθνικής εκκρεμότητας του ενταφιασμού των 7.976 Ελλήνων που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα πεδία της Β. Ηπείρου κατά το έπος του 1940 και παραμένουν άταφοι ή πρόχειρα ενταφιασμένοι, συζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Bamir Topi αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Lulesin Basa, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε Αλβανικό κλιμάκιο στη χώρα μας.

Ο κ. Σούρλας, ο οποίος έχει συγκεντρώσει πλήρη στοιχεία σχετικά με το θέμα, ενημέρωσε τους κ.κ. Topi και Basa ότι ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι συγγενείς των πεσόντων, δε μπορούν να κατανοήσουν της άρνηση της Αλβανίας για τη διευθέτηση μιας κατεξοχήν ανθρώπινης εκκρεμότητας. Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος ζήτησε να δείξουν κατανόηση και κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την δημιουργία τριών στρατιωτικών νεκροταφείων στην Κλεισούρα, την Κορυτσά και το Βουλιαράτι, αλλά και για την περισυλλογή των οστών.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσαν τον κ. Σούρλα πως είναι στις προθέσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης να διευθετηθεί το θέμα αυτό, το ταχύτερο δυνατόν. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα συσταθεί άμεσα Επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να τεθούν όλες οι λεπτομέρειες υπόψη τους και να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας που κατά τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας έθεσαν το θέμα της εθνικής αυτής εκκρεμότητα και ζήτησαν την άμεση διευθέτηση της.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1