Εθνικά θέματα

24/10/2009

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ


Στη Β. Ήπειρο και συγκεκριμένα στα πεδία των μαχών όπου έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα οι μαχητές του έπους του 1940- 41 θα βρεθούν, ως προσκυνητές, την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου επιζώντες μαχητές και παιδιά και άλλοι συγγενείς πεσόντων.

Στο πρόγραμμα αυτού του προσκυνήματος που οργανώνει ο Γ. Σούρλας περιλαμβάνονται επισκέψεις στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα, όπου, όπως προβλέπεται από την συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, θα μπορεί να γίνει ενταφιασμός οστών των πεσόντων που θα περισυλλεγούν από τα πεδία των μαχών.

Συγκεκριμένα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και ώρα 10 π.μ. στους Βουλιαράτες, παρουσία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου και Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Θεοτόκου στην Κλεισούρα, μετάβαση στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας, το οποίο δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και εντάχθηκε στη συμφωνία που προαναφέρθηκε και μετά επίσκεψη στο παρακείμενο ομαδικό τάφο 400 πεσόντων μαχητών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η επίσκεψη-προσκύνημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί γίνεται για πρώτη φορά μετά από την αποκατάσταση της εθνικής εκκρεμότητας, του ενταφιασμού δηλαδή των πεσόντων που παρέμεναν 68 χρόνια άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι.

Την προηγούμενη ημέρα, 27 Οκτωβρίου, οι προσκυνητές θα μεταβούν στο Καλπάκι όπου θα παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της μάχης. Εκεί ο Γ. Σούρλας, ως επίσημος προσκεκλημένος της Δημοτικής Αρχής, θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Καλπακίου για την προσφορά του στην προσπάθεια δημιουργίας στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Βόρειο Ήπειρο αλλά και της ανέγερσης του μνημείου στο Καλπάκι για τους 13.936 πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941.

Στα πλαίσια επίσης των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο ο Γ. Σούρλας θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η 32η Ταξιαρχία στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ώρα 12:30 το μεσημέρι.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1