Εθνικά θέματα

28/3/2009

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ


Στην τελετή αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της Ελένης Ιωαννίδου που έγιναν στην Κυπαρισσία παρέστη χθές ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας ως τιμώμενο πρόσωπο και βασικός ομιλητής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Σαμαράς και βουλευτές του Νομού.

Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του κ. Σούρλα να γίνει το άγαλμα προς τιμή της σπουδαίας αυτής συμπατριώτισσάς του που αποτελεί σύμβολο προσφοράς και θυσίας κατά το έπος του '40-'41.

Ο κ. Σούρλας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην Ελένη Ιωαννίδου τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς παρά να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στη μάνα που ζήτησε να στρατευθούν τα νέα της παιδιά και να βρεθούν στο μέτωπο.

Προκαλεί σεβασμό και συγκίνηση το τηλεγράφημα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξανδρο Κορυζή στις 2 Φεβρουαρίου 1941:

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ

Προς: Πρωθυπουργόν Κυβερνήσεως
      Κύριον Κορυζή Αλέξανδρο

Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωαννίδης έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας υιούς μου: Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω. Ιωαννίδη να εκδικηθώσι τον θάνατο του αδελφού των.
Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τεσσαρας: Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδη κλάσεως 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσι ονμαστικώς και ούτοι εις πασαν περίστασιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.

Ύστατον επιφώνημα θέλει είναι: Ζήτω η Πατρίς!!

Ελένη Ιω. Ιωαννίδη
Κυπαρισσία, 2 Φεβρουαρίου 1941


Αυτή η έκφραση φιλοπατρίας και αυτοθυσίας της Ιωαννίδου δε μπορούσε παρά να κατέχει ξεχωριστή θέση στο βιβλίο μου « οι Ήρωες του 1940 Περιμένουν», τόνισε ο κ. Σούρλας. Τώρα εδώ με το άγαλμά αυτό εκπληρώνουμε στοιχειωδώς το χρέος μας προς την Ηρωίδα Ιωαννίδου, είπε ο κ. Σούρλας και καταλήγοντας ανέφερε ότι επάξια η Ιωαννίδου πρέπει να αποκαλείται η «Μάνα του έπους του '40».

Σήμερα Κυριακή ο κ. Σούρλας θα παρουσιάσει το βιβλίο του σε εκδήλωση στη Καλαμάτα που διοργανώνει ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ, Δημήτρης Δράκος

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1