Εθνικά θέματα

5-6-2014

ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ 1940-΄41
ΑΜΕΡΙΚΗΣ 15, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210.3640718

Οι ήρωες του 1940–'41 «περιμένουν» το εθνικό μας χρέος


Η «Ένωση Συγγενών Πεσόντων» με επιστολή της προς τα κόμματα και τους βουλευτές ζητά, για την προώθηση των διαδικασιών της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τεθεί ως προϋπόθεση η αποκατάσταση της εκκρεμότητας με τους 7.976 πεσόντες κατά το έπος 1940 – '41 στη Β. Ήπειρο που παραμένουν άταφοι, προσωρινά θαμμένοι και σε ομαδικούς τάφους. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Οι 7.976 πεσόντες στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940–1941 σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Επί 74 χρόνια, διάσπαρτα οστά βρίσκονται στα πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους (1600 πεσόντες στον ομαδικό τάφο στην Πρεμετή και 400 στην Κλεισούρα).

Μετά από επίμονους αγώνες έγινε ευρύτερα γνωστό ότι υπάρχει αυτή η εθνική εκκρεμότητα και από παρεμβάσεις κατέστη εφικτό να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας στις 9/2/2009 για «την αναζήτηση, την εκταφή, και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών».

Συμφωνήθηκε η κατασκευή δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Η συμφωνία αυτή κυρώθηκε από την αλβανική Βουλή στις 26/3/2010.

Από τότε μέχρι σήμερα η μεικτή επιτροπή Ελλήνων – Αλβανών συνεδρίασε μόνο μία φορά στις 23/4/2012 και καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.

Παρά τις εκκλήσεις προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας και, από ό, τι πληροφορούμεθα, τις παρεμβάσεις της στην Αλβανία καμία ενέργεια και προοπτική για το μεγάλο αυτό ζήτημα δεν διαγράφεται για το άμεσο μέλλον.

Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα για τα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων, πρόκειται για αφόρητο πόνο αφού δεν μπορούν να εκπληρώσουν το πατρικό τους καθήκον. Τα χρονικά περιθώρια των πληροφοριών από Βορειοηπειρώτες για προσωρινούς τάφους είναι περιορισμένα λόγω ηλικίας, αλλά εξίσου και για μας.

Διερωτώμεθα, είναι πολύ να ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα να πλησιάσουμε στους χώρους που έπεσαν οι γονείς μας, να πράξουμε τα δέοντα, να ανάψουμε έστω ένα κερί στα στρατιωτικά κοιμητήρια όπου θα γίνει η εναπόθεση των οστών;

Είναι δυνατόν να υπάρχουν ομαδικοί τάφοι και εκεί μέσα να είναι πεταμένοι επί 74 χρόνια οι γονείς μας, οι ήρωες του ΄40-΄41 που, κατά γενική ομολογία, λάμπρυναν την ιστορία της Ελλάδος και άλλαξαν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου; Και όλα αυτά να συμβαίνουν στον 21ο αιώνα του Πολιτισμού και της υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

Είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτήν την εκκρεμότητα;
Διαβάσαμε ότι η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει σθεναρά την απόδοση καθεστώτος υποψηφίας χώρας στην Αλβανία και συμφωνούμε σ΄ αυτό, όχι όμως με προϋποθέσεις για άλλα ζητήματα, εκτός από την αποκατάσταση της εκκρεμότητας για τους πεσόντες στη Β. Ήπειρο.

Από την Κυβέρνηση, τα Κόμματα αλλά κυρίως τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας ζητάμε να τεθεί απαραίτητη προϋπόθεση, για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκπλήρωση των όσων προβλέπονται από τη συμφωνία που υπεγράφη προ 6ετίας για τους πεσόντες και σε κάθε περίπτωση, απαραιτήτως, να συνεδριάσει η μεικτή επιτροπή πριν την απόφαση στήριξης για την ένταξη.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στην έκκλησή μας, θα πράξετε το εθνικό σας και ανθρώπινο χρέος και με τη στάση σας θα τιμήσετε τους ήρωες του 1940–΄41, σας ευχαριστούμε θερμά».

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης  Ο Επίτιμος Πρόεδρος 
   
 Α. Μπουλούκος  Γ. Σούρλας

 

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1