30-5-2008

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ


2008-05-30-hmerida-alieiaΟ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γ. Σούρλας, κηρύσσοντας τις εργασίες της Ημερίδας με θέμα την Αλιεία που διεξήχθη στο Βόλο, τόνισε τα εξής:

Καταρχήν, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πραγματοποίηση της ημερίδας αυτής, την διοργάνωση της οποίας προ ενός έτους και πλέον είχα ζητήσει να γίνει, και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να κηρύξω την έναρξη των εργασιών.

Πρόκειται για μία ημερίδα ιστορικής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη ημερίδα που διοργανώνεται στη χώρα μας και μάλιστα με αυτή τη θεματολογία και σε αυτό το επίπεδο. Μια ημερίδα που τίθεται για συζήτηση το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν στην αλιεία και που βάσιμα προσδοκάται ότι θα δοθούν απαντήσεις και λύσεις, με αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Είναι επιτέλους καιρός να υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον από την πολιτεία και για την αλιεία, όπως για την γεωργία και την κτηνοτροφία.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

Η αλιεία στη χώρα μας, παρά τη μικρή συμμετοχή της στο ΑΕΠ που είναι μόλις 0,36% έχει ιδιαίτερη σημασία για τις νησιωτικές παραμεθόριες περιοχές.

Η χώρα μας σήμερα διαθέτει τον πλέον πολυάριθμο αλιευτικό στόλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μικρή όμως ισχύ και χωρητικότητα.

40.000 άνθρωποι εργάζονται στα 17.500 παράκτια αλιευτικά σκάφη της χώρας μας.

Στη μέση αλιεία (δηλαδή γρι-γρί και μηχανότρατες), που αποτελεί τον δυναμικότερο κλάδο με πλήρως εξοπλισμένα αλιευτικά σκάφη, δραστηριοποιούνται περίπου 700 σκάφη.
Σε 120.000 τόνους ετησίως περίπου ανέρχεται το σύνολο των αλιευμάτων στη χώρα μας από την συλλεκτική αλιεία, από τους οποίους το 60% προέρχεται από τα γρι-γρί και τις μηχανότρατες.

Όμως, ο αλιευτικός μας στόλος αποτελείται από σκάφη ηλικίας άνω των 20 ετών ενώ παράλληλα και το όριο ηλικίας των ψαράδων είναι υψηλό με μέσο όρο άνω των 50 ετών.
Στα παραπάνω συντελεί και το δυσανάλογο μεταξύ της εργασίας που καταβάλλουν οι ψαράδες με τις οικονομικές απολαβές τους, γεγονός που καθιστά το επάγγελμα μη ελκυστικό για τους νεότερους. Ενώ την ενασχόληση των νέων αποτρέπουν και οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στη χορήγηση νέων αδειών επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν.

Το επάγγελμα του ψαρά είναι από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα. Κι ακόμη και στην περιοχή μας, όπου η ανεργία των νέων υπάρχει, εκλείπει η προθυμία αυτών των νέων να εργαστούν ως αλιεργάτες στα σκάφη της Μέσης Αλιείας, των οποίων τα πληρώματα αποτελούνται από αλλοδαπούς συμπολίτες μας.

Σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα παρατηρείται μια μείωση των ιχθυοαποθεμάτων που οφείλεται σε πολλούς λόγους. Έτσι η Ε.Ε. πρόσφατα με τη θέσπιση του Κανονισμού για την Αλιεία στη Μεσόγειο πήρε σκληρά μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα τη μέση αλιεία.

Στοιχεία αλιείας στο Νόμο Μαγνησίας

  • Υπάρχουν 750 ενεργά αλιευτικά σκάφη
  • 3.000 άμεσα ασχολούμενοι με την αλιεία (να ληφθούν υπόψη οι οικογένειες και άλλα επαγγέλματα που εξαρτώνται από την αλιεία π.χ. ψαράδικα κ.λ.π.)
  • 3.500 τόνοι αλιευμάτων ετησίως
  • 3 μεταποιητικές μονάδες στο Βόλο (παραγωγής κονσέρβας κ.λ.π.)

ΣΧΟΛΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Στην πόλη του Βόλου, σήμερα, υπάρχει η μοναδική Σχολή Αλιείας στην Ελλάδα. Η Σχολή ιδρύθηκε, πριν από 4 χρόνια. Μέχρι σήμερα παρά το σύγχρονο εξοπλισμό παραμένει αναξιοποίητη. Επιτακτική προβάλει η ανάγκη να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει η Σχολή.

Ανεγέρθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το κόστος της ανέγερσης του ανήλθε στο ποσό των 836.390 χιλιάδες ευρώ (258 εκατομμύρια δραχμές). Η Σχολή είναι προσανατολισμένη στον τομέα της μεταποίησης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ

Στο Βόλο, στη Μαγνησία, λειτουργεί το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, μοναδικό τμήμα πενταετούς φοίτησης σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας στα αντικείμενα υδρόβιας παραγωγής και της διαχείρισης του υδατικού περιβάλλοντος. Το Τμήμα παρέχει σύγχρονες γνώσεις σε θέματα διαχείρισης αλιευτικών αποθεμάτων, αλιείας, εμπορίας αλιευμάτων.

Επίσης εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη μελέτη της δυναμικής των αλιευτικών πόρων, ενώ παράλληλα ερευνάται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την αξιοποίηση νωπών και μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων.

ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ

Πριν από 23 χρόνια έγινε η πρόβλεψη του χώρου κατασκευής της ιχθυόσκαλας και πριν 10 χρόνια ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησης της κατασκευής της ιχθυόσκαλας.
Πρόκειται για ένα έργο που θα κατασκευαστεί σε χώρο εμβαδού 13.500 τ.μ. ο οποίος παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης από τη Λιμενική Επιτροπή.

Η κατασκευή της έχει προϋπολογισμό 7.320.000 ευρώ και ο χώρος που θα κατασκευαστεί θα αποτελείται από εκθεσιακούς χώρους, χώρους δημοπρασιών και γραφεία εμβαδού 2.800 τ.μ. Με το συγκεκριμένο έργο αφενός θα βελτιωθεί ο χώρος όπου σήμερα γίνεται η εμπορία των ψαριών, αφετέρου δε θα βελτιωθούν οι συνθήκες συναλλαγής και υγιεινής διακίνησης των ψαριών καθώς και ο έλεγχος των διακινούμενων ποσοτήτων, που ανέρχονται σε 5.700 ετησίως.

Συγκεκριμένα στην περιοχή μας, οι τόνοι που διακινούνται είναι κυρίως προερχόμενοι από βιομηχανική κατηγορία.
Μετά την απεμπλοκή του έργου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Επικρατείας, ολοκληρώθηκε κάθε εκκρεμότητα και πλέον σε ένα μήνα πρόκειται να γίνει η ανάθεση της κατασκευής του έργου που προβλέπεται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1