Ζαγορά, 22-4-2007

250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ Γ΄ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΓΟΡΑ

2007-04-22-kallinikos-250-xronia-2

Ο Αντιπρόεδρος της βουλής κ. Γ. Σούρλας παρευρέθηκε σε εκδήλωση που έγινε για τα 250 χρόνια από την ενθρόνιση του οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου Γ', γιο του Ζαγοριανού Χατζηδημήτρη Μαυρίκιου. Ο Καλλίνικος, εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ομιλία του ο κ. Γ. Σούρλας τόνισε: «Έστω και με καθυστέρηση τόσων ετών, συνήλθαμε σήμερα εδώ στον ιερό χώρο, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου για να προσευχηθούμε για τον Πατριάρχη, να τον τιμήσουμε για την προσφορά του στην εκκλησία μας, στα γράμματα και ιδιαίτερα στη Ζαγορά». Ο Αντιπρόεδρος της βουλής ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης για την κορυφαία και πολύπαθη αυτή προσωπικότητα μαζί με τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και τον συγγραφέα Αγαμέμνονα Τσελίκα και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Μεταξύ των ενεργειών που προωθούνται ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε μια έκθεση με τα ιερά σκεύη, τα άμφια, τα χειρόγραφα και όλα τα αντικείμενα του Πατριάρχη, τη δημιουργία προτομής στην πλατεία της Ζαγοράς, τη συντήρηση της βρύσης του Πατριάρχη στη συνοικία της Μεταμόρφωσης και την εύρεση του τάφου του Πατριάρχη.

2007-04-22-kallinikos-250-xronia-3Ο κ. Γ. Σούρλας μεταξύ άλλων τόνισε: «Οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε η Ζαγορά εκτός από τουριστικό κέντρο να αναδειχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους εδώ στη Ζαγορά, στη Μαγνησία στην Ελλάδα, ότι γεννήθηκαν και έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, σπουδαίοι πολιτικοί, διανοούμενοι, έμποροι, ευεργέτες. Ζαγοριανός ήταν ο ιδρυτής του Παντείου Πανεπιστημίου. Δεν γνωρίζω αν τόσοι πολλοί σπουδαίοι σε μια τόσο μικρή περιοχή όπως η Ζαγορά διέπρεψαν αλλού. Η διαπίστωση αυτή με οδήγησε σε σκέψη και απόφαση να εκπονήσω μια μελέτη που να συμπεριλαμβάνονται αυτές οι φυσιογνωμίες οι πρωτοπόροι της Ζαγοράς και πρώτα ο Θεός θα παρουσιάσω το καλοκαίρι εδώ στη γενέτειρα τους. Πρέπει να διασωθεί και να αξιοποιηθεί το σχολείο του Ρήγα το ξακουστό ως «Ελληνομουσείο». ΄Ηδη, εξασφαλίσθηκαν οι πιστώσεις για την μελέτη και την αναπαλαίωση. Να αξιοποιηθούν τα κληροδοτήματα».

Ο κ. Γ. Σούρλας αναφέρθηκε στον ανεκτίμητο θησαυρό της βιβλιοθήκης της Ζαγοράς, η συγκρότηση της οποίας άρχισε το 1762 από τον Ζαγοριανό Πρίγκο και συμπληρώθηκε αργότερα με τα έντυπα και χειρόγραφα που δώρισε ο Πατριάρχης Καλλίνικος. Επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τον αγώνα του Πατριάρχη Καλλίνικου για να χτιστούν σχολεία και για τη μισθοδοσία των δασκάλων την οποία ανέλαβε ο ίδιος, ο οποίος άλλωστε, πέθανε σε απόλυτη φτώχια.

Ολοκληρώνοντας επεσήμανε ότι: «Φέτος η Ζαγορά γιορτάζει διπλά αφού:
- Συμπληρώνονται 250 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Καλλίνικου Γ΄.
- Συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρήγα στο Βελεστίνο και που μαθήτευσε στη Ζαγορά. Το γεγονός αυτό υπαγόρευσε την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων από τον Δήμο και το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας Ρήγας Βελεστινλής».

attacment2-32x32

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΣΟΥΡΛΑ

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1