1-9-2008

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Megas Aleksandros ergo Pappa«Αναζητείται χώρος για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα για τον οποίο πρόκειται να αποφασίσει ο Δήμος Αθηναίων». Αυτό απάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης σε Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα. Ο Γ. Σούρλας αναφέρει στην ερώτησή του ότι έχουν παρέλθει 15 χρόνια από τότε που το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς, περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώ έχει επιληφθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων για την προώθηση της διαδικασίας για την επιλογή του χώρου και της εκπόνησης σχετικής μελέτης, ακόμη δεν τοποθετήθηκε.

Εύλογα είναι τα ερωτήματα των πολιτών, αφενός γιατί να μην υπάρχει ένα άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Πρωτεύουσα της Ελλάδας και αφετέρου πότε θα εκπληρωθεί το εθνικό αυτό χρέος.

Στην ερώτηση αυτή ο Υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι : «Το 1993 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού κας Ντόρας Μπακογιάννη αγοράσθηκε από τον Ακαδημαϊκό αείμνηστο πλέον Ιωάννη Παππά έφιππος ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου με σκοπό τη μελλοντική τοποθέτησή του σε κατάλληλο δημόσιο χώρο της πρωτευούσης».

Το θέμα απασχόλησε κατ' επανάληψη το Δήμο Αθηναίων στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι πλείστοι των ανοιχτών δημοσίων χωρών στους οποίους ενδεχομένως θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο ανδριάντας.

Οι προταθείσες όμως λύσεις είτε είχαν προσκρούσει στην αντίδραση του ιδίου του καλλιτέχνη, είτε δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις (μέγεθος, τοποθεσία κ.λ.π) που απαιτούνται για την τοποθέτηση έφιππου ανδριάντα του Μακεδόνα Στρατηλάτη.

Η Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού πληροφορήθηκε, από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων ότι εξετάζεται νέα πρόταση για το κέντρο της πόλης και δρομολογούνται οι σχετικές ενέργειες (διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κ.λ.π.) για την υλοποίησή της.

Η Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες που δημιουργεί η υπάρχουσα «στενότης χώρου» στο κέντρο της πρωτεύουσας ευελπιστεί ότι σύντομα ο έφιππος ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου θα τοποθετηθεί σε χώρο αντάξιο της προσωπικότητας και της Ιστορικής προσφοράς του, κατέληξε ο υπουργός.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1