28-11-2006

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ Κ. ΑΣΙΑ

 2006-11-28-arxaiologoi-anaskafes-asias

Συνάντηση με κορυφαίους ξένους και Έλληνες αρχαιολόγους, διεθνούς φήμης ιστορικούς και Πανεπιστημιακούς που ανασκάπτουν την Κεντρική Ασία ανακαλύπτοντας θησαυρούς του Ελληνιστικού πολιτισμού, είχε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την πρωτοβουλία του να σταλεί Ελληνική αρχαιολογική αποστολή στην Κ. Ασία λαμβάνοντας μέρος στις ανασκαφές για τις πόλεις του Μ. Αλεξάνδρου.

Ο κ. Σούρλας συναντήθηκε στη Βουλή με τον Διευθυντή του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικών ερευνών και επικεφαλής των Γαλλικών ανασκαφών στη Συρία και το Ουζμπεκιστάν κ.Πιέρ Λερίς, τον καθηγητή Μουσταφά Ελ Αμπαντί, τον νομισματολόγο καθηγητή της Σορβόνης Οσμούντ Μποπαράτσι, τον Βικτωρα Σαρηγιαννίδη Διευθυντή στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μόσχας και επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής στο Τιλιά-Τεπέ, τον Ζ. Ταρζί καθηγητή του Πανεπιστημίου Στρασβούργου Διευθυντή Γαλλικών και Αφγανικών ανασκαφών στην πόλη Μπαμιάν του Αφγανιστάν. Επίσης στη συνάντηση μετείχε και η δρ. Π. Γρηγοράκου ερευνήτρια του Ελληνιστικού πολιτισμού στην Ασία.

Ο κ. Σούρλας μίλησε στους επιφανείς καθηγητές αρχαιολογίας που ήλθαν στη χώρα μας στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου κι ανασκάπτουν τους θησαυρούς του Ελληνιστικού πολιτισμού στην Ασία. Τους τόνισε τις προτεραιότητες της Ελληνικής αρχαιολογικής ομάδας που με έδρα το Ουζμπεκιστάν και τις πόλεις Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα και Τερμέζ θα συνεργαστεί με άλλες αρχαιολογικές αποστολές ανακαλύπτοντας τα ίχνη του Μ. Αλεξάνδρου αλλά και του πολιτισμού των Σελευκιδών .

Ο κ. Σούρλας ενημερώθηκε για τους Ελληνικούς θησαυρούς και όσα έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν αλλά και για το Ελληνιστικό παρών στην Ινδία καθώς και για την επιρροή στην τέχνη του Κουσάν.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τους αποκάλεσε «πρεσβευτές του Ελληνισμού» σε χώρες τόσο μακρινές αλλά και τόσο κοντινές εξαιτίας της Ελληνικής παρουσίας –όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να διασωθούν οι θησαυροί των Σελευκιδών στην περιοχή και να διοργανωθούν διεθνείς εκθέσεις με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Other-Shortcuts-Metro-icon 16x Άρθρο Γ. Σούρλα «Ο ΕΥΘΥΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ»

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1