Πάτμος 26 & 27 Αυγούστου 2006

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ
ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

2006-8-26-patmos-aetou-apokalipseos

 

2006-08-26-patmos-1

 Στην Πάτμο μετέβη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Σούρλας εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις Εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της Πάτμου ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Στον κ. Γ. Σούρλα ο καθηγούμενος της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου κ. Αντύπας, απέδωσε «το Διάσημον του Υψίστου της Αποκαλύψεως Αετού». Η απονομή της τιμητικής αυτής διάκρισης έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων ανακήρυξης του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως και της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, ως μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο κ. Σούρλας που εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, επισήμανε ότι πρόκειται για γεγονότα μεγάλης Ιστορικής σημασίας όχι μόνο για την Πάτμο αλλά για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Ο καθηγούμενος και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον κ. Σούρλα που ως Υπουργός Υγείας συνέστησε το Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο και επισκέφθηκε.

Μερικά στοιχεία για την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Ευαγγελιστού

Η Ιερά Μονή του Αγίου lωάννου Ευαγγελιστού και Θεολόγου, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης και ο Ιστορικός Μεσαιωνικός Οικισμός Χώρας Πάτμου ανακηρύσσονται επίσημα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, με σειρά διήμερων ειδικών εκδηλώσεων το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Αυγούστου 2006.

Στο Ιερό Νησί της Πάτμου, αποστολοβάδιστο και καθαγιασμένο στην παγκόσμια χριστιανική συνείδηση από τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον αγαπημένο μαθητή του Κυρίου Απόστολο της αγάπης, έφτασε εξόριστος το 95 μ-Χ. και έγραψε την Αποκάλυψη στο Ιερό Σπήλαιο.

Με αυτοκρατορική δωρεά, προνόμια και προστασία του Αλέξιου Α' Κομνηνού κτίζεται από τον Όσιο Χριστόδουλο το 1088 το καστρομονάστηρο της Πάτμου αφιερωμένο στον Θεολόγο.

Από τότε και μέχρι της ημέρες μας η Μονή συνεχίζει αδιάλειπτα την μοναστική παράδοση και προσφορά στον άνθρωπο, την παιδεία, το Έθνος και το Γένος, τον πολιτισμό, τις τέχνες και την πολιτιστική παράδοση.

Με την περίπυστο Βιβλιοθήκη και την παιδαγωγό Πατμιάδα Σχολή η Μονή του Θεολόγου - απετέλεσε την τροφό μεγάλων Πνευματικών αναστημάτων και συνετέλεσε αποφασιστικά στην απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό με την σύσταση της Φιλικής Εταιρεία από τον Πάτμιο, Εμμανουήλ Ξάνθο.

Το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Παγκοσμίων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αναφέρει: «Η Μονή, το Σπήλαιο και η Χώρα της Πάτμου είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνδυάζουν την σταδιακή και αδιάκοπη εξέλιξη από τον 120 αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, την διατήρηση θρησκευτικών παραδόσεων και τελετών απαράλλαχτα από την παλαιοχριστιανική εποχή και την μοναδικότητα του παραδοσιακού Ορθοδόξου Προσκυνήματος».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • Σάββατο 26 Αυγούστου

9.30 Πάτμιον: Έναρξη εκδηλώσεων, χαιρετισμοί και ανακοινώσεις
19.00 Εγκαίνια του Αρχοντικού Νικολαϊδη στη Χώρα Πάτμου. Αγιασμός και Αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

  • Κυριακή 27 Αυγούστου

08:00 Τέλεση Θείας Λειτουργίας ..στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου.
11:00 Τελετή ανακήρυξης της Πάτμου ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
12:00 Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
13.00 Γεύμα στο Αρχονταρίκι
19:00 Εγκαίνια του Κέντρου Ορθοδόξου. Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
21.00 Γεύμα Ηγούμενου στο Κτήμα Πάτρα.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1