3-3-2007

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΣΟΥΡΛΑ, ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΚΑΙ ΖΟΥΡΑΡΙ - ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 2007-03-03-vivlio-ektis-dimotikou-1

2007-03-03-vivlio-ektis-dimotikou-2Την άμεση απόσυρση του βιβλίου της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού ζήτησαν οι ομιλητές κ.κ. Σούρλας, Παπαθεμελής και Ζουράρις, οι οποίοι χαρακτήρισαν. σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στις 3/3/2007 στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Γλωσσικός Όμιλος και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας στην συζήτηση για το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού αναφέρθηκε στην σημασία της παιδείας και της ιστορίας και στις επιδιώξεις των συντακτών του βιβλίου και των υποστηρικτών του.

«Με την παιδεία», τόνισε, «επιδιώκεται: Η διάπλαση και ανάδειξη ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας, στοιχεία απαραίτητα για την οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και η κατοχύρωση των στοιχείων της Εθνικής ταυτότητας που είναι η γλώσσα, η ελληνοχριστιανική παράδοση και η Ιστορία». Επεσήμανε πως δεν γίνεται αναφορά στον ρόλο της εκκλησίας, τόσο κατά την εποχή της δουλείας όσο και κατά την επανάσταση του '21, καθώς και στα περί του Κρυφού Σχολείου. Μόνο τρεις σειρές αφιερώνονται στο βιβλίο για το Έπος του '40, για τα κατορθώματα των Ελλήνων που έτυχαν παγκόσμιας αναγνώρισης», είπε.

«Το δράμα της Σμύρνης με την πυρπόληση και την σφαγή χιλιάδων Ελλήνων από τους Τούρκους έχει απαλειφθεί από το νέο βιβλίο και αναφέρει ότι «Στις 27 Αυγούστου 1922 ο Τούρκικος στρατός μπαίνει στην Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στα λιμάνια προσπαθώντας να μπουν στα πλοία».

Πρόσθεσε πως «με έμφαση όμως τονίζεται στο βιβλίο ότι «Οι Σουλτάνοι όταν κατακτούσαν ένα βασίλειο ή μία επαρχία διατηρούν θαυμάσια τάξη. Όσο για τον λαό αφήνεται να ζει σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά του».

«Σε όσους πιστεύουν, πρόσθεσε, ότι η Ιστορία πρέπει να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, να εντάσσεται σε διπλωματικούς ελιγμούς και προσεγγίσεις, γενικά να αποφεύγονται αναφορές σε ιστορικά γεγονότα για να μην φανατίζουν και προκαλούν, διαπράττουν μεγάλο λάθος. Με τη λογική αυτή δεν θα έπρεπε να γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, ούτε να γίνεται καμία αναφορά στα γεγονότα εκείνα και τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος της Ελλάδας η Ιταλία και η Γερμανία. Και όμως παρά ταύτα τις χώρες αυτές δεν τις εμπόδισε αυτή η ιστορική πραγματικότητα να ανήκουν σήμερα στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμμετέχουν στα ίδια όργανα αποφάσεων».

Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Παπαθεμελής αναφέρθηκε στην σημασία της ιστορίας στις μνήμες των λαών και μίλησε για σημεία και αναφορές του βιβλίου που έρχονται σε αντίθεση με την δράση των Ελλήνων στην Επανάσταση του '21, στον Μακεδονικό Αγώνα κ.λ.π. Ο κ. Παπαθεμελής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διακωμωδούν την κλεφτουριά και τα αρματολίκια οι συντάκτες του βιβλίου. Για τον Μακεδονικό Αγώνα διάλεξαν ένα απόσπασμα της συνέντευξης του Χαρίλαου Τρικούπη που δεν βγάζει νόημα». Και τόνισε «Ιστορία σημαίνει μνήμη και με την μνήμη υπάρχουμε».

Ο καθηγητής κ. Κ. Ζουράρις ζήτησε την άμεση απόσυρση του βιβλίου χαρακτηρίζοντάς το «κουρελούργημα» και ακατάλληλο για παιδιά ηλικίας μόλις 11,5 ετών. «Δεν βελτιώνεται το βιβλίο, τόνισε. Δεν επιδέχεται καμίας παρέμβασης, πρέπει να αποσυρθεί. Προβάλει απόψεις μιας παγκοσμιοποίησης που καταργεί εθνικές ταυτότητες, πολτοποιεί έναν από τους μέγιστους πολιτισμούς του πλανήτη, τον ελληνικό». Ο κ. Ζουράρις υπογράμμισε πως το βιβλίο παραποιεί και παραφράζει την ιστορία σε πολλά σημεία. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως για την έξοδο του Μεσολογγίου, παραδείγματος χάριν, δεν γίνεται αναφορά, ενώ αντί για κλεφτουριά το βιβλίο μιλάει για κλέφτες, όπως -είπε με στόμφο- του Χρηματιστηρίου. Ο ομιλητής υπογράμμισε ακόμη πως είναι απαράδεκτο το βιβλίο, που απευθύνεται σε ελληνόπουλα μικρής ηλικίας, να αρχίζει με επίκεντρο «απίστευτες ανοησίες της ιστορίας της Ευρώπης και να εκεί ν' εντάσσει τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδος».

Την εκδήλωση παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο και είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι από τους ακροατές, ειδικά κατά την ομιλία του κ. Ζουράρι, φώναζαν δυνατά ζητώντας το «κάψιμο των βιβλίων». Έλαβαν όμως από την απάντηση από τον καθηγητή ότι «τα βιβλία δεν τα καίμε...»

 

link go16x16 Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
link go16x16 Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ KAI ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1