11-10-2007

Με πρωτοβουλία Γ. Σούρλα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στη Βουλή


Αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση θα αποτελέσει η ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Α΄Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Γεώργιου Σούρλα σχετικά με το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, που προέκυψε από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και φτάνει ακόμη και στο 100%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί το κόστος παραγωγής.

Ο Υπουργός παραδέχτηκε την ύπαρξη αλλά και την έκταση του προβλήματος που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας και αναφέρθηκε στα ληφθέντα μέτρα, στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στις εξισωτικές αποζημιώσεις που θα αποδοθούν μέσα στο 2007. «Η εξισωτική αποζημίωση του 2006, που ανέρχεται σε 140.000.000 ευρώ, αντί να καταβληθεί τον Οκτώβριο του 2007, ξεκίνησε να καταβάλλεται από τον Ιούνιο του 2007, δηλαδή τέσσερις μήνες νωρίτερα. Η εξισωτική αποζημίωση του 2007, που ανέρχεται στο ίδιο περίπου ποσό, θα καταβληθεί αντί του Οκτωβρίου του 2008, εντός του 2007», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Κοντός.

Επιπλέον, επισήμανε πως η κυβέρνηση λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την τιμή του γάλακτος, ενώ επιχειρεί συντονισμένη προσπάθεια στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα στήριξης που θα περιληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί.

Ο κ. Σούρλας, ανέπτυξε την έκταση του προβλήματος, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που απειλούν με κατάρρευση την κτηνοτροφία και ζήτησε από τον υπουργό να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στήριξης των κτηνοτρόφων. Επικεντρώθηκε, δε στην διεκδίκηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιδοτήσεις των ζωοτρόφων.

Τέλος, εξήρε τη σπουδαιότητα του κλάδου της κτηνοτροφίας καθώς όπως επισήμανε στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής καλύπτει το 25% του Α.Ε.Π. αφορά τριακόσιες πενήντα χιλιάδες εκμεταλλεύσεις ενώ ο αριθμός των ζώων, συνολικά, ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1