06/05/2005

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ

 

Πραγματοποιήθηκε, όπως προαναγγέλθηκε, η σύσκεψη των κτηνοτροφικών οργανώσεων της Μαγνησίας στην ΕΑΣ Αλμυρού ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, στην οποία συμμετείχαν οι Πρόεδροι των ΕΑΣ Βόλου και Αλμυρού Νικήτας Πρίντζος και Νικόλαος Λάππας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης της ΝΑΜ Πέτρος Ζυγούρης, ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΝΑΜ Δημήτρης Λαγουδάκης και οι Πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων του Νομού.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία διήρκησε τρεις περίπου ώρες, ο κ. Σούρλας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Ήταν επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη για τους παρακάτω λόγους:
- Αφορά ένα πολύ σημαντικό παραγωγικό κλάδο, τον κτηνοτροφικό, που στο Νομό μας απασχολεί 2.200 κτηνοτρόφους και περιλαμβάνει 250.000 ζωικό κεφάλαιο με μεγάλη προσφορά στην τοπική και εθνική οικονομία.
- Διότι επίκειται η ψήφιση νόμου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα συμπεριλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για τους κτηνοτρόφους.
- Διότι συγκροτήθηκε επιτροπή από τον ΕΛΓΑ η οποία επεξεργάζεται το νέο κανονισμό ασφάλισης του ζωικού κεφαλαίου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ακούστηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις από τις διοικήσεις των συλλόγων των κτηνοτρόφων και δόθηκαν απαντήσεις και διευκρινίσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι Πρόεδροι των ΕΑΣ αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι το ΕΒΟΛ σήμερα δίνει τις μεγαλύτερες τιμές στο αγελαδινό γάλα και γι' αυτό γίνεται στόχος των μεγάλων βιομηχανιών γάλακτος. Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη στήριξης των τοπικών τυροκομικών μονάδων.

Και καταλήγοντας ο κ. Σούρλας πρότεινε:
1) Να οργανωθούν οι τοπικοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι σε επίπεδο νομού με μία δευτεροβάθμια κτηνοτροφική οργάνωση, να συστήσουν δηλαδή μία ομοσπονδία.
2) Να γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις με πρωτοβουλία των Ενώσεων με όλους τους κτηνοτρόφους όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα και οι προοπτικές που διαγράφονται για τον κλάδο.
3) Να γίνει συνάντηση εκπροσώπων των κτηνοτρόφων του Νομού μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο κατά την επικείμενη επίσκεψή του, για να του επιδοθεί υπόμνημα με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις αυτής της σύσκεψης ενόψει των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων και τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1