15-5-2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ


Τη σύσταση Χρηματιστηρίου αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, που συμβαίνει εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης και των δύο, πρότεινε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γ. Σούρλας.

Ο κ. Σούρλας με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Α. Κοντό, ρωτά αν βρίσκεται στις προθέσεις της Κυβέρνησης η σύσταση και λειτουργία του εν λόγω Χρηματιστήριου.

Αναλυτικά στην ερώτηση του, ο κ. Σούρλας, αναφέρει:

«Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο κάθε μεγάλης αγροτικής περιοχής το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης έχει δημιουργήσει Χρηματιστήριο-Ανταλλακτήριο εμπορευμάτων.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Οργανισμός για την ανακοίνωση των τρεχουσών τιμών αγροτικών προϊόντων.

O παραγωγός στην Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα έρευνας της αγοράς, με συνέπεια να μην είναι ενημερωμένος , να πουλιούνται τα προϊόντα του σε χαμηλές τιμές και να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους μεσάζοντες.
Αντικείμενο αυτής της εκμετάλλευσης αποτελεί και ο καταναλωτής που αγοράζει τα αγροτικά προϊόντα σε υψηλές τιμές λόγω της κερδοσκοπικής παρέμβασης των μεσαζόντων.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της καταστάσεως είναι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να μην έχουν τη θέση που τους αξίζει και την προτίμηση τόσο στην Ελληνική όσο και στην Διεθνή αγορά, με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στον παραγωγό και στον καταναλωτή αλλά και στην ελληνική οικονομία».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1