13-1-2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΡΓΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

2009-01-12-xatzigakis-volo
Τα αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα και παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών της περιφέρειας Θεσσαλίας και των εννέα Προέδρων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, μετέφεραν στον κ. Σωτήρη Χατζηγάκη οι βουλευτές της Θεσσαλίας που επισκέφτηκαν σήμερα το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

2009-01-13-Sourlas-XatzigakisΚατά την συνάντηση της περασμένης εβδομάδας εκφράστηκαν αφενός εκτιμήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα αφετέρου δε υποβλήθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης με τη λήψη άμεσων και βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Τα αιτήματα των αγροτών, μεταξύ άλλων, είναι:
1. Τριετές «πάγωμα» όλων των χρεών των αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
2. Κάλυψη για την φετινή χρονιά του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα δημητριακά, βαμβάκι, λάδι δενδρώδεις καλλιέργειες και κτηνοτροφικά προϊόντα
3. Αύξηση επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 15%
4. Μείωση κόστους παραγωγής
    Α) Γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, σπόρια
    Β) Φθηνότερο ρεύμα
    Γ) Φθηνότερο πετρέλαιο για γεωργική χρήση
5. Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα όπως αποφασίστηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
6. Άμεση χρηματοδότηση για κατασκευή και συνέχιση των αρδευτικών έργων για την αποταμίευση και την παροχή αρδευτικού νερού.
7. Άμεση προσαρμογή του επιτοκίου της ΑΤΕ για τους αγρότες στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
8. Κάλυψη της μικροκαρπίας και ακαρπίας από τον ΕΛΓΑ στις περιοχές του Πηλίου, Τύρναβου, Αγιάς, Ελασσόνας, Φαρσάλων κ.λ.π. και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ
9. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στις ζημιές του βαμβακιού από τις βροχοπτώσεις και στις δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιές, αχλαδιές κ.λ.π.)
10. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων προς το Δημόσιο την προστασία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος ψηφίζοντας στον καινούργιο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αναγραφή της προέλευσης σύστασης όλων των διατροφικών προϊόντων.

Οι βουλευτές συζήτησαν με τον Υπουργό τα αιτήματα και ζήτησαν την επίλυση και δρομολόγηση τους. Ο κ. Χατζηγάκης προανήγγειλε την επίσκεψη του στην Θεσσαλία όπου θα συναντηθεί με τους Προέδρους των εννέα Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιφέρειας Θεσσαλίας.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1