24/8/2009

Παρέμβαση Γ. Σούρλα για την μικροκαρπία των μήλων


Το αίτημα της ΕΑΣ Πηλίου και των Αγροτικών Συλλογών για την αποζημίωση της μικροκαρπίας των μήλων, απηύθυνε ο Γ. Σούρλας, στο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαμέσου της Βουλής.

Στο αίτημά τους αναφέρουν:

Για μία ακόμη χρονιά, δέκατη στη σειρά, διαγράφεται άμεσα ο κίνδυνος να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή μήλων από την εμφάνιση της ασθένειας της μικροκαρπίας, με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών του Πηλίου.

Σύμφωνα με εκτίμηση κλιμακίου γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Μαγνησίας που επισκέφθηκε της περιοχή και εξέτασε τα κτήματα των μηλοκαλλιεργητών, η μικροκαρπία φέτος εμφανίσθηκε σχεδόν στο τέλος των καλλιεργητικών εργασιών και εντάθηκε ιδιαίτερα λόγω και των εντόνων βροχοπτώσεων που ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα, μετά από μία σημαντική περίοδο ανομβρίας.

Η υποβάθμιση της ποιότητας, σύμφωνα με το κλιμάκιο των γεωπόνων είναι εμφανέστατη, ενώ η μείωση της παραγωγής αγγίζει τα ποσοστά του 80% κυρίως σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Είναι φανερό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις τόσο στους μηλοπαραγωγούς της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, όσο και για συνεταιριστικές οργανώσεις που ασκούν την εμπορία του προϊόντος όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς που διακινεί το ΠΟΠ «Ζαγοριν» θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης ...

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται:
1. Να δοθεί εντολή ώστε κλιμάκια του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν την χαμένη παράγωγη πριν την έναρξη της συγκομιδής που αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
2. Να γίνει εξατομίκευση της ζημίας για κάθε παραγωγό πριν αρχίσει η συγκομιδή, ώστε να αποζημιωθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες παραγωγοί.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1