- Ο Βόλος διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να εγκατασταθεί και μάλιστα να λειτουργήσει άμεσα Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Την πρόταση αυτή έκανε ο κ. Σούρλας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης για τα βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα.
Αιτιολογώντας την πρότασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:
- Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία πρέπει και μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην αγορά των βιολογικών προϊόντων. Η χώρα μας κατέχει πλέον μια αρκετά καλή θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή και κατανάλωσή τους.
- Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης αυτού του τομέα. Και πρώτα από όλα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα τουλάχιστον Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες τέτοιου Ινστιτούτου εδώ και αρκετές δεκαετίες.
- Αντικείμενο της έρευνας του Ινστιτούτου Βιολογικής Γεωργίας θα είναι η επιστημονική εν γένει παρακολούθηση και υποστήριξη με σκοπό να αναπτυχθεί η βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία ποσοτικά και ποιοτικά.
- Η δημιουργία του Ινστιτούτου, τόνισε ο κ. Σούρλας, θα μπορούσε να ενταχθεί στη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ΕΘΙΑΓΕ και μάλιστα με έδρα το Βόλο επειδή στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα που έχουν σχέση με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Παράλληλα ο κ. Σούρλας αναφερόμενος στην βιολογική κτηνοτροφία επεσήμανε ότι η Μαγνησία είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό (πρώτος νομός στην Ελλάδα) αφού το 20% των αιγοπροβάτων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας.
Στη συνέχεια έκανε τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα των κτηνοτρόφων:
1) Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές
2) Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα ισοζύγια γάλακτος (παραγωγή-κατανάλωση) και να επεκταθούν τα ισοζύγια στο κρέας.
3) Να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση μονάδων μέχρι 60.000 ευρώ χωρίς σχέδια και μελέτες.
4) Να νομιμοποιηθούν οι παλιές εγκαταστάσεις (τα μαντριά)
5) Να επεκταθεί η επιστροφή φόρου όπως γίνεται και στην φυτική παραγωγή.
Πρότεινε τέλος ότι για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται στη συναλλαγή των αγροτών με ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ:
1) Να δημιουργηθεί γραφείο ΕΛΓΑ στο Ν. Μαγνησίας
2) Να ανασυγκροτηθεί το τοπικό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ