21/5/2006

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ


Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Ν. Αγχιάλου με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα ευρεία σύσκεψη παραγωγών και εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων με θέμα το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε φέτος κυρίως στους αμυγδαλοπαραγωγούς αλλά και σε άλλες καλλιέργειες καρποφόρων φυλλοβόλων δέντρων (αχλαδιές, κερασιές) εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Περιφερειακός Διευθυντής ΕΛΓΑ κ. Κ. Παπακώστας, ο Αντινομάρχης Μαγνησίας σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Π. Μπατζιάκας και ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού κ. Π. Ζυγούρης, οι Πρόεδροι των ΕΑΣ Βόλου και Αλμυρού κ. Ν. Πρίντζος και Ν. Λάππας, Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων και πολλοί παραγωγοί του Νομού μας.

Από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι η ζημιά που έχει υποστεί η παραγωγή λόγω ακαρπίας είναι πολύ μεγάλη σε μερικές δε περιπτώσεις αγγίζει και το 100%. Αν ληφθεί δε υπόψιν ότι μόνο οι αμυγδαλοπαραγωγοί στο Νομό μας ανέρχονται στους 1000 περίπου γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και η έκταση των οικονομικών επιπτώσεων. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται, όπως ανακοίνωσαν οι παριστάμενοι ειδικοί επιστήμονες, στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και επομένως η Πολιτεία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις.

Ο κ. Σούρλας γνωστοποίησε στους παριστάμενους ότι είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ν. Κατσαρό τους οποίους ενημέρωσε για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Τον διαβεβαίωσαν ότι έδωσαν εντολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν την έκταση του προβλήματος, κατανοώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς. Πρόθεσή τους, επεσήμαναν στον κ. Σούρλα, είναι να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι συμμετασχόντες στη σύσκεψη και τα αιτήματα των παραγωγών για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1